Вучић: Уверен сам да ће до 2025. просечна плата бити 900 евра

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је уверен да ће просечна плата у Србији до 2025. године бити 900 евра, а да ће просеча пензија бити виша од 440 евра.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

У специјалној емисији на ТВ Пинк, Вучић је рекао да ће просечна плата у Београду до тада бити и виша од 1.000 евра.

Вучић је казао да му је естонска председница у једном разговору рекла да ће се грађани који су отишли у иностранство враћати у своју земљу тек када просечне плате буду више од 900 евра, и истакао да је повратак тих људи у земљу један од циљева државе.

Захвалио се, пре свега, пензионерима који су, подсећа, преузели највећи терет 2014. и 2015. када су спроведене реформе и да захваљући томе, каже председник, у Србији се више не говори о изласку из економске кризе.

“Ми имамо политички проблем у односу дела света према КиМ, али не говоримо више о томе хоће ли пензионери имати пензије на време и хоће ли пензије бити више. Да, биће више, биће 440 евра просечна пензија до 2025. и просечне плате 900 евра и уверен сам да ћемо то да испунимо”, рекао је Вучић.

Он се пензионерима захвалио и на дисциплини током епидемије вируса корона и додао да су тиме показали колико су одговорни, посвећени и колико воле своју земљу.

Премијерка Србије Ана Брнабић у специјалној емисији на ТВ Пинк истакла је да је још један важан показатељ да се Србија развија, осим изградње путева, отварања фабрика и повећања плата и пензија, тај што се Србија дигитализује.

Истакла је да су у последњих пет година у земљи отворена четири научно-технолошка парка, као и да је Научно-технолошки парк у Београду, који је први отворен, попуњен и да се ради на тражењу земљишта за његово ширење.

Казала је и да је Нови Сад одабран за изградњу европског центра изврсности за дигиталну пољопривреду, што је, истиче, велика част за Србију, јер, каже, Европа ће градити само 10 таквих центара и то искучиво у земљама ЕУ.

“Објавили смо тендер за изградњу, до 17. јула је рок за понуде и ја се надам да ће добити наша грађевинска компанија, зато што имамо све боље грађевинске компаније”, рекла је Брнабић.

Указала је и да пољопривредна газдинства у Србији све више купују роботе за мужу крава, захваљујући подстицајима државе, те навела да тај уређај кошта 110.000 евра, а да држава враћа 50 одсто новца.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић сагласио се са премијерком да је будућност пољопривреде заправо дигитална пољопривреда, где Србија, истиче, може да оствари велике резултате.

“Ако желимо да се људи баве пољопривредом онда морамо да улажемо у нове технологије и дигитализацију”, рекао је Недимовић.

Он је указао да је велики искорак у пољопривреди био када је држава увела пријаву сезонских радника “на клик”, те подсетио да је годинама 100. 000 сезонских радника радило без пензијског и инвалидског осигурања.

“Сада сваки послодавац може са само неколико клика да пријави радника. То је дигитализација у пољопривреди”, истакао је Недимовић.

Важно је да грађани изађу на ове изборе

Председник Александар Вучић поручио је вечерас да је веома важно да грађани у недељу изађу на изборе и да своје поверење дају одговорним људима, а не онима који, каже, нуде лака решења и говоре “лако ћемо”.

Вучић је подсетио да његова листа, због ситуације са вирусом корона и епидемије која још увек траје, није имала ниједан предизборби скуп, а да је, како каже, де факто вечерас, у студију ТВ Пинк, први пут видео уживо симпатизере листе коју води.

“Епидемија није прошла, али симптоми су слабији, смртност мања. На свим бирачким местима људи ће имати заштитну опрему, маске, рукавице, да никога не угрозе. Али је важно да сви изађемо на изборе и да људи то разумеју”, рекао је Вучић.

Говорећи о КиМ, он је навео да су наши интереси да сачувамо мир и стабилност, националне и државне интересе на КиМ, али пре свега безбедност Срба, а да истовремено цела Србија може да се развија, да дођемо до плате 900 евра, уз улагања у инфраструктуру, болнице, путеве.

“И да се тај развој Србије не заустави”, поручио је Вучић и подсетио на план Србија2025.

Борићу се више од оних којима су уста пуна јуначења

Борићу се жестоко за Косово и Метохију, боље и више од оних којима су уста пуна јуначења, а дела су им била више него празна, поручио је председник Александар Вучић.

“Наш народ добро разуме све што се дешава, само што смо разапети између жеља и реалности. Нисам дошао да добијам гласове људи који желе да чују да ће све бити лако, само да ми кажемо ''не''”, рекао је Вучић.

Важно је, каже, да се грађанима говори истина, да се проблемима приступа на озбиљан начин.

Председник је поновио да су га неке ствари и подаци које је чуо од шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, који борави у посети Србији, додатно забринуле.

“Шта год било у недељу, у понедељак долази Мирослав Лајчак, у уторак идем у Москву, разговараћу са Путином, следећи дан је Војна парада, онда морате да идете у Вашингтон…”, подсетио је Вучић.

На спекулације да ће Србија признати Косово на Видовдан, Вучић понавља да ће теме разговора били економија и инвестиције.

“На Видовдан се све види. Моћи ће људи да виде ко је говорио истину, да ли ће Косово бити признато на Видовдан или неки други дан… То се неће догодити. Да не помисле људи да било где, било када идемо са белом заставом. Џабе су све изјаве Хотија, Тачија и других. Неће нам бити лако, а да ли ћемо моћи да говоримо да смо не знам какве победе направили… То ћемо тек да видимо”, рекао је Вучић.

За нас је цела Србија страховито важна

Председник Србије и СНС Александар Вучић рекао је да ће држава наставити да гради путеве и у наредном периоду и да ће улагати у све делове земље, јер су сви градови и места пођеднако важни.

"Београд напредује невероватном брзином, али није само Београд Србија. Улагали смо много, посебно у западну и јужну Србију, све више у Војводину, а остаје нам много тога да урадимо, ако добијемо поверење народа, и на истоку Србије", рекао је Вучић.

Вучић је у последњем обраћању пред предизборну тишину, рекао да се у овом тренутку граде четири ауто-пута: Сремска Рача-Кузмин, Моравски коридор, ауто-пут Рума-Шабац и брза саобраћајница Шабац-Лозница, као и ауто-пут Прељина-Пожега.

Каже да ће се у годинама које долазе бити изграђена брза саобраћајница од Пожеге до Ужица, ауто-пут ка Вишеграду, који ће скратити пут до Херцеговине и Сарајева и ауто-пут који би ишао преко Ивањице и Дуге Пољане између Сјенице и Пазара, а онда и до Бољара до црногорске границе.

Наводи да ће морати да се ради ауто-пут Београд-Зрењанин, брза магистрала Ваљево-Лајковац и пут који би спојио Сомбор преко Куле и Врбаса са Бечејем и Кикиндом, како би се спојио северни део Војводине.

Истакао је да је страховито важна саобраћајница Карађорђе која би спајала Лазаревац и Младеновац са Арађеловцем, потом са Рачом, Деспотовцем и даље према Бору.

"Радићемо ауто-пут до Пожаревца, биће проблематичан само један мост, а затим и брза саобраћајница до Великог Градишта, Голубца, Доњег Милановца, до Лепенског вира, Голубачке тврђаве...", рекао је Вучић.

Истакао је да тај део Србије, који има велики туристички потенцијал, треба додатно подићи изградњом марина, пристана, плажа.

"За нас је цела Србија страховито важна", рекао је Вучић.

Изаском на изборе да покажемо да смо уједињени

Лидер листе "Александар Вучић – За нашу децу" Александар Вучић позвао је вечерас грађане Србије да изађу на изборе и покажу целом свету како и колико смо уједињени у очувању наших виталних интереса, али и напретку Србије.

"Позивам све грађане да због себе, својих родитеља, деце изађемо на изборе, да будемо заједно, покажемо слику целом свету како и колико смо уједињени у очувању виталних интереса, али и напретку Србије. Србија хоће, може и мора, да побеђује, а не да побеђује само у спортивима, већ ће бити најбоља и у економији. Желим да вратимо што је могуће више наше деце расуте по свету", поручио је Вучић.

Он се захвалио грађанима Србије што су у условима који нису уобичајени показали изванредну дисциплину и одговорност.

Истакао је да само уједињени можемо да постигнемо најбоље резултате.

"Важно је да се уједињемо пред разговоре о Косову и Метохији, да будемо јединствени када говоримо о напретку наше економије", нагласио је он.

На крају обраћања на ТВ Пинк, Вучић је рекао да својој деци дугује извињење због свега кроз шта су морали да прођу кроз ову кампању.

"Поносан сам што нисмо туђу децу дирали. Жао ми је Милице и Данила. Вукан је мали, па није могао да одговори на гадости, а хвала што Милица и Данило нису одговарали на најнепристојније нападе, и што и даље, без обзира што сам за све крив, свог тату воле највише на свету", рекао је он.

EUR/RSD 117.5857
Најновије вести