Вучић: Велико повећање примања за припаднике војске

БЕОРГАД: Председник Александар Вучић најавио је даља улагања у Војску Србије и одбрамбени систем, као и значајно повећање примања за припаднике армије током ове године.
с
Фото: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

"Ове године следе велика повећања примања за војнике, подофицире и официре, уз 5 одсто повећања са почетка године, биће и додатних 10 одсто, укупно и до 17, 6 одсто", рекао је Вучић након састанкау дому Гарде на Топчидеру на коме су представљени резултати анализе стања функционалних и оперативних способности Војске Србије за 2020. годину.

Пренео је да су на састанку коме су присуствовали министар одбране Небојша Стефановић и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић разматране и све могућности угрожености наше земље.

Вучић је рекао да се протекле године радило на повећању борбене готовости, на куповини најсавременијих наоружања и опреме, од панцира С1 до значајних беспилотних летелица.

Најавио је да ће ове године посебна пажња бити посвећена форми електронског ратовања, па ће се, осим беспилотних летелица, радити и на набавци радарских система.

Вучић је истакао да је Војска Србије уложила велики рад и труд и на самом почетку епидемије корона вируса, када је била једна од најзначајнијих институција у прихватању наших људи из иностранства, због чега је међу њима било много заражених у првом таласу.

Он је навео да је прошле године 16 припадника војске изгубило живот, као и још троје од почетка ове године, и изразио саучешће њиховим породицама.

Отворићемо широку расправу о обавезном војном року

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је на састанку са представницима војске разговарао и о увођењу обавезног служења војног рока и најавио да ће у наредним месецима бити отоврена широка јавна расправа о томе.

"Разговраћемо пре доношења било какве одлуке, јер то има и своје добре и лоше стране", истакао је Вучић.

Додао је да је лоша страна то што само обезбеђивање хране кошта око осам милијарди динара, или око 70 милиона евра, а када се обезбеде и примања за војнике треба додати још 1,2 до 1,8 милијарди динара.

Добра страна је, истиче, што се са војском могу попунити и оживети празна места у Србији.

Вучић каже да ће већ ове године бити попуњено неколико места са новим јединицама, у Прибоју, Лозници, Белој Цркви у Банату, Пироту, Неготину и Сурдулици.

Вучић: Неки би желели да Београд никад не буде српски град

БЕОГРАД: Споменик Стефану Немањи споран је за оне који би желели да Београд, осим чињенице да је он увек био космополитски град, никада не буде српски град, одговор је председника Александар Вучић на питање зашто је споран споменик Стефану Немањи.

Вучић је истакао да је Стефан Немања сидро српске државности, као што је Свети Сава, и у моралном и у духовном, смислу крст наше духовности.

"Могу они да раде шта хоће, народ је био пресрећан и начином на који смо то урадили и скромношћу којом смо све извели, а истовремено смо добили један од најлепших споменика у Европи", рекао је Вучић новинарима, након састанка са представницима Министарства одбране и Војске Србије.

Споменик Стефану Немањи синоћ је свечано откривен на обновљеном Савском тргу у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести