Вучић: Вежба добра, момци су спремни, биће повећања плата

ГРУЖА: Председник Александар Вучић обишао је, након вежбе "Гружа 2022", техничко-тактични збор припадника Жандармерије, којима је поручио да ће држава настојати да у наредном периоду повећа њихова примања.
v
Фото: Tanjug

Командант Жандармерије Дејан Луковић упознао је председника Вучића са делом средстава и наоружања те јединице МУП-а.

Луковић је Вучићу пренео и да им треба додатне опреме за ноћни рад и дејствовање, како би били још спремнији.

Председник је истакао да је задовољан спремношћу Жандармерије.

Гледаћемо у наредном периоду да повећавамо плате, да можете са породицама да будете сигурнији, да планирате нормалан живот, поручио им је Вучић.

Он је додао да се у на примеру сукоба у Украјини види колико су важне специјалне јединице.

Најоубученије су специјалне једиице, и извиђачком смислу, и у чишћењу терена. Све што вам треба за ноћни рад и дејство... јер то је оно што даје посебну предност. Они који имају све за ноћни рад и деловање, то и користе против оних који то немају, и онда су у предности. Видео сам да су ови момци спремни, рекао је Вучић.


Изванредно изведена веžба МУП-а Гружа 2022

Председник Србије Александар Вучић изјавио након завршене показно-тактичке вежбе МУП-а "Гружа 2022" да је она изванредно изведена и честитао припадницима полиције на успшесној вежби која је први пут изведена на такав начин.

Вучић је рекао да је у питању била технички веома тешка вежба и да је имао у једном тренутку страх и питао се да ли ће све бити у реду и да су се одлично показали алпинисти и рониоци.

Обавили су изванредан посао и показали оно што пре нисмо на овакав начин вежбали, навео је он.

Председник је рекао да нам још неке ствари недостају и да ће бити набављена додатна средства за ноћна дејства у наредном периподу.

Додатна финансијска средства ћемо оопределити и даље побољшати животни стандард припадника полиције, истакао је Вучић.

Приметио је да су хеликоптери током вежбе стајали на тако малој висини и да су неки били у страху да ли ће издржати тако, али да је све добро прошло.

Задовољан сам и чеситам им, показали импресивне техникеи брзо и ефискано деловање, честитам Жанцармерији. Грађани се сигурно после овога осећају сигурније, јер су видели ниво спремности која је на вежби показана, нагласио је Вучић.

Показно-тактичка вежба изведена је по сценарију по коме је група терориста заузела брану језера "Гружа" у селу Пајсијевићи, на шта је уследио снажан одговор српских полицијских снага са копна, воде и из ваздуха.


Информисао се о снајперским пушкама којима Жандармерија располаже, које има сваки одред, а представљени су му и аутоматски бацачи граната које производи "Застава оружје".

У обраћању припадницима Жандармерије, Вучић је оценио вежбу врло добром и захвалио им се на изузетној захтевној вежби коју су приказали.

„Велико хвала свим 209 припадника који су учествовали у напорној и захтевном вежби. Чак и ја, који нисам толико стручан, сам видео много детаља због чега је било тешко извести, у овим временским условима, вежбу, рекао је он.

Вучић се захвалио припадницима Жандардмерије што су увек спремни да буду уз своју државу Србију, што су увек ту када год је потребно да се земља сачува и заштити, што раде напорно да би могли да одговоре свим задацима.

Вучић је истакао да је за нашу земљу очување безбедности и сигурности од кључног значаја.

Замолио је припаднике Жандармерије да увек воде рачуна о себи, додајући да су они најважнији својим породицама, али и једнако важни и много вреде својој држави.

„Никада нећу заборавити када сам посетио Кааљево, када смо били близу неких тешких одлука, да нико није био на боловању тога дана, да су сви из краљевачког одреда дошли и запевали нашу косовску песму", нагласио је он.

Очекујем вежбу са врло добро. Живела Србија, завршио је Вучић обраћање и замолио припаднике Жандармерије да се што пре склоне са сунца.

Командант Жандармерије Дејан Луковић, као знак захвалности на посети и на подршци коју пружа припадницима те јединице, поклонио је Вучићу макету Србије, грб, као и дрес Жандармерије са председниковим именом и презименом.

Жандармерија је основана 2001. године, а основна задужења су јој сузбијање тероризма, хапшења, успостављање јавног реда и мира, сузбијање побуна у затворима, као и противтерористичка борба, што су њени припадници и данас и показали.

Још 100 милиона евра за наменску индустрију

Председник Србије најавио је да ће држава уложити додатних 100 милиона евра у наменску индустрију.

Вучић је, на питање да прокоментарише писање хрватских медија да је наводно јуче приказом наоружања госту из Египта „дивљао“ и питање чега се Хрвати плаше, као и да је Андреј Пленковић „мудро разбио четника Вучића“, указао да су хрватски медији пре три дана писали да Вучић „није ни ч од четника“.

У мојој породици на жалост или срећом није било ни четника ни партизана. Наши су страдали само зато што су Срби. Они су им ставили православни крст на чело и зато што су били као угледна породица они су одстрањени, рекао је он.

Указао је да су и 1992. све куће Вучића, укупно седам, спалили само за једно вече.

Показали су своје право лице, нећу да их вређам. Свима је јасно, само се питам јесу ли се уплашили партизанског или четничког цвета или венца, нагласио је он.

Упитао је и како је дивљао јуче, додајући да није дивљао тиме што је рекао да ће Србија наставити да извози оружје.

Него шта ћемо. Хоћете ли да уништимо нашу наменску индустрију ? Ево сада ћу рећи уложићемо у наредном периоду још 100 милиона евра у наменску индустрију, поручио је он.

Вучић је казао да хрватским медијима не би било дивљање само ако би говорио „За дом спремни“ или изговорио друге фашистичке или нацистичке поздраве.

Пошто то нећу да изговарам све друго што урадим је дивљање. Они су написали толико текстова о мени да сам уверен да ће и моји праунуци да се поносе својим прадедом да никада нико није добио толики простор, као један мали Србин, син човека који је био посмртче, јер су усташе убиле његовог оца, констатовао је он.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести