ВУЧИЋ: Влада до 15. марта; Средства за раст у МАЈУ ИЛИ У ЈУНУ, Литијум је наше БЛАГО

СКОПЉЕ: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да се нада да ће нова Влада Србије бити формирана до 15. марта, а да се конститутивна седница Скупштине Србије може очекивати од 1. фебруара.
TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

"Што се владе тиче, ја се заиста надам да ће бити формирана до 15. марта. Што се Скупштине тиче, знате да је рок месец дана од како су проглашени резултати - 10. 11. или 12. је мислим последњи дан. Од 1. фебруара очекујте конститутивну седницу Скупштине Србије", рекао је Вучић на конференцији за медије у Скопљу где учествује на скупу "Западни Балкан и ЕУ".

Додао је да је то важно, јер Србија мора брзо да реагује и да донесе бројне законске одлуке, бројне законске норме везане за Експо као и за  план раста који је изложен пре два дана.

"То је за нас од пресудног значаја. Сад је та трка између онога што морамо да урадимо да бисмо достигли тај раст, да бисмо могли да остваримо све оно о чему смо причали. Зато нам се жури. Већ за који дан постављамо шипове за сам Експо. Дакле, припремни радови су урађени, то се ради неких седам-осам месеци. Идемо за седам-осам дана када то буде спремно на постављање првих шипова и ту почиње да ниче Експо", истакао је Вучић.

Морамо да се постарамо да стопа раста у Србији буде 3,6 одсто, 3,7 одсто или 3,8 одсто ове године и да се остваре пројекти о којима смо говорили, изјавио је Вучић.

Вучић је на конференцији за новинаре подсетио да су представници Светске банке и данас поновили оно што је он чуо у Давосу, а то је да ће ова година бити најлошија за свет што се тиче стопе раста у последњих 30 година.


Литијум је наше благо, наше бело злато

Председник Вучић је додао, да о евентуалном ископавању литијума у Србији мисли да је то наше бело злато.

"О литијуму сам увек говорио исто, исто мислим и данас. То је бело злато, то је наше благо. Ако смо довољно глупи да будемо једини на свету који ћемо своје нафте и свога злата да се одрекнемо, па одлично. Немам никакав проблем са тим", рекао је Вучић.

Како је навео, претходна влада није имала снаге да издржи притиске, како каже, "разних паметњаковића које су плаћали Рокфелер и остали", не би ли се зауставио развој и напредак Србије.

Вучић је рекао да не може са сигурношћу да каже ко ће бити председник владе, а камоли више од тога.

"Што се мене тиче, сутра ујутро бисмо почели. Сутра ујутро. Али уз највишу могућу заштиту животне средине и уз заштиту грађана. Немци да нам одговарају за то. И да нам покажу на немачком примеру и немачке стандарде да уведу овде у Србији. Да разговарамо са народом, да обезбедимо огромне плате, велика примања за људе, велики успех Лознице, Мачве, Подриња...", изјавио је Вучић.

Према његовој оцени, то не зависи од њега.

"А хоће ли бити или неће, на моју жалост, не зависи од мене. Да сам премијер и да сам кандидат за премијера, рекао бих вам - оног дана кад ме поставе, сутрадан ујутро", навео је Вучић.


"Једна од две најлошије уз ковид и прошлу годину. За нас није била тако лоша. Ми имамо већу стопу раста, значајно већу стопу раста него што је европски просек. Али морамо да убрзамо раст и као што сам рекао пре два дана, наш циљ увек мора да буде четири одсто... али морамо да се постарамо и да пробамо да буде 3,6 или 3, 7 или 3,8 одсто, да уложимо све што можемо, да бисмо тај раст остварили", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је јако важно да регион буде повезан, да функционисање тзв. зелених трака на прелазима има највећи значај за ЗБ.

"Оно што је за нас важније, то су такозване зелене траке, зелене линије за наше камионе. Тако бисмо страховито смањили оперативне трошкове, уколико бисмо их имали са ЕУ. И на томе ћемо да радимо са Хрватском и Мађарском. То је оно што је за нас од суштинског значаја. Није, да ли ћемо моћи да добијемо 50 милиона, 100 милиона, то није новац за потцењивање, али за нас су много значајније ове структуралне ствари", рекао је Вучић.

Како је додао, реформе и промене значе много, "јер у том случају ми смо ти који можемо да зарађујемо свој новац и то много веће суме новца од оних које се овде помињу".

Разговарао сам О'Брајаном о најави укидања платног промета

Председник Вучић оценио је данас да је забрана продаје српске робе на Косову и Метохији, као и најава укидања платног промета Приштине са Србијом, хистерични напад на српски народ на КиМ и да је са помоћником државног секретара САД за европска и евроазијска питања Џејмсом О'Брајаном разговарао о томе.

У изјавио новинарима у Скопљу, где учествује на самиту лидера Западног Балкана и ЕУ, Вучић је рекао да ће са О'Брајаном наставити консултације о томе.

" Увек ћемо бити уз свој народ, трудићемо се, тражићемо и налазићемо одговоре", поручио је Вучић.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SEVERNE MAKEDONIJE/ nr

Додао је да од 2021. године 10 важних договора и иницијатива није могло да буде усвојено у ЦЕФТА, захваљујући томе што једна чланица то блокира.

"Ајде погодите ко је то. Сви други сагласни, сви хоће, али оно што је важно што је је рекао О'Брајан данас, а то је онај ко зауставља друге, у наредном периоду, уз врло стриктан и строг приступ, заустављаће у ствари себе. Тако да ја мислим да је то важан порука и надам се да ће се то променити", рекао је Вучић.

На питање новинара да ли ће отићи на КиМ, како је то најавио, Вучић је одговорио да он то жели, али да не значи да ће да га пусте.

"Ја сам увек слободан и спреман да разговарам са нашим народом на КиМ. За мене не постоји ништа важније од тога", рекао је Вучић.

Прва средства из Плана за раст ЗБ могли би да добијемо у мају или јуну

Председник Вучић изјавио је да би Србија прва средства из европског Плана за раст ЗБ могла да добије већ у мају или почетком јуна.

"Уколико ми будемо успели да до априла усвојимо и легислативу, што значи да би било важно да парламент изабере владу што се нас тиче најкасније, иако то није уставни оквир, до 15. марта и да пробамо до краја марта да изгласамо важне законе, да би у априлу могли они да донесу у Европи одређене одлуке, тако да би то прво распоређивање тог новца могло да буде већ у мају или почетком јуна", рекао је Вучић у изјави за медије.

Додао је да бисмо тако добили новац пре избора у ЕУ који су 9. јуна.

Фото: Tanjug/AP Photo/Boris Grdanoski

Вучић је навео да је синоћ у Скопљу одржан састанак лидера земаља  Отвореног Балкана.

"Имали смо сусрет са Џејмсом О'Брајаном, америчким представником за много шире него што је Западни Балкан, али за нас је важно да је и за нас задужен. Потом смо имали вечеру на којој су били сви, било је представника Албанаца из Северне Македоније, Али Ахмети, укупно четворо Албанаца, били су Ковачевски и Пендаровски као домаћини, О'Брајан и Копман и ми. Било је веома важно то што смо разговарали са Копманом и са О'Брајаном", рекао је Вучић.

Нагласио је да је важно што смо истакли жељу да се формира заједничко регионално тржиште и да би то значило да се поштују оне четири слободе - слобода кретања робе, капитала, људи и услуга.

"Јер то ће подићи наше структуралне капацитете за даљи раст и развој у складу са планом који сам изнео пре два дана. И за нас је ово од великог значаја и сад ово што сам питао на крају Копмана и он је изнео на врло конкретан начин, иако сте некада сагласни, а некада нисте са Холанђанима око неких ствари, али је добро када чујете од њих на прецизан начин одговоре када је реч о роковима шта ми морамо да урадимо (за добијање средстава од ЕУ)", навео је Вучић.

Истиче да Србија у овом тренутку има готово 4,5 милијарди евра на рачуну.

"Најликвиднији смо, ликвиднији смо од многих земаља Европске уније, које су чак и веће од нас и немамо потребу за излазак на финансијска тржишта, осим за роловер. Дакле, немамо потребе за новим задуживањем, нити било шта слично, а ниво нашег јавног дуга је веома контролисан на нивоу од 52 одсто БДП-а", нагласио је Вучић.

Србија нема проблема са Албанијом, наша трговинска размена расте

Вучић је рекао је данас у Скопљу да Србија нема проблема у односима са Албанијом и да наша трговинска размена са том земљом расте.

Све већи број наших људи иде у Албанију, али они извозе све више ствари које су без високе обраде, сировине, воће и поврће у нашу земљу, јер ми постајемо нешто богатији, а ми негде друго извозимо из земље са неким вишим степеном обраде. Нама је Албанија важна као партнер и биће све важнија у сваком случају, тако да ћемо са Албанијом имати добар однос", одговорио је председник на питање новинара да прокоментарише састанак са премијером Албаније Едијем Рамом.

Такође, упитан за коментар о обиму утицаја Америке на иницијативу Отворени Балкан, рекао је да сматра да они имају велики утицај на европску политику и да никада нико у Европи то није крио.

Председник Србије Александар Вучић осврнуо се и на све већи број радника из иностранства који траже посао у Србији и рекао да ће њих бити још више, јер да то значи да постајемо боље место за живот, на ком они траже "хлеб и будућност".

Вучић је на конференцији за медије навео да је то добро по Србију, будући да на тржишту рада нема довољно физичких радника и додао да сматра да ће се њихов број повећавати како наш стандард буде растао.

"Зато што сви хоће да живе лепо, а да раде мање. Немамо довољно радника. У овом тренутку на Моравском коридору ради 3.100 радника. Од тога радника из Србије око  1.400, остали су радници из Турске, Индије, Бангладеша. Хоћемо ли да због тога одустанемо од градње ауто-пута? Не можемо", рекао је Вучић који у Скопљу пристуствује скупу "Западни Балкан и ЕУ".

Он је додао да је и лично приметио да у Београду ради све више странаца.

"Има један ресторан у Београду - "Геозавод". У њему је шефица сале исто Рускиња. Видим ја говори мало на овом, па на оном језику. Видим и други конобар није баш одмах укачио о чему му говорим када сам му се обратио. Исто је дошао из Русије, а четврти дошао из Украјине. Супер људи, добродошли су. Ми немамо довољно радника и хоћемо да функционишемо, хоћемо да растемо", рекао је он и додао да ће нам, са друге стране, бити неопходно да имамо 10.000 младих из Србије, који ће бити волонтери на изложби ЕXПО 2027.

Вучић је истакао и да је мало оних који хоће да раде тежак посао у војсци и да ће због тога морати да се повећају плате војницима.

Не постоји ниједна земља на Западу која нема проблем с војском.  Америка, Енглеска, Немачка, која год хоћете. Нико неће да ризикује. То су мислили у бившој Југославији - имамо ЈНА, лепу плату, нека права, бесплатно се возимо, поштовани смо свуда, неће никад бити рата. И онда кад дође до тога да је могуће да избије нека криза, сваки пут око десет одсто људи напусти војску", рекао је он.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести