Вучић: За Косово постоји више модела

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је Ројтерсу да за Косово постоји неколико модела, да су најбољи они које би и једни и други тешко прогутали и нагласио да је за прављење компромиса потребно много разговора и много политичке воље у Приштини, али и у Бриселу.
Aleksandar Vucic/Fonet
Фото: FoNet

Он је рекао да су признањем Косова сви принципи права "дословце погажени".

"Од 2008. године (самопроглашене независности Косова) од очекује се од Србије да то прихвати, да "покажемо колико смо велики и да разумемо да смо то све изгубили" - то све, наравно под знацима навода - али оно што говорим на сваком месту, а нарочито у Бриселу, је то да Албанци сматрају Косово својом територијом, а Срби својом, у складу са Уставом Србије", рекао је Вучић.

Према њговим речима, за неки договор потребан је компромис, и не може једна страна да добије све, а друга да нема ништа. Не може једна страна да буде задовољна, а друга незадовољна, јер то неће довести до решења. До решења може да доведе то уколико и једни и други будемо или незадовољни, или бар помало задовољни", рекао је Вучић.

На констатацију да је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел на Косову рекао да ће Србија морати да прихвати независност Косова да би ушла у ЕУ, Вучић је рекао да за Косово постоји неколико модела.

"Људи поједностављено гледају на ствари, па кажу - аха, ово парче територије је за нас, ово за њих... Постоји много различитих модела које би тешко "прогутали" и једни и други. А када би тешко прогутали и једни и други, то су онда и најбољи модели. Зато је потребно много разговора, за шта је неопходно да и много политичке воље у Приштини, не само у Београду", оценио је Вучић.

Такође је рекао, да је потребно и много политичке воље у Бриселу за прављењем компромиса, уместо што се, како је рекао, само наставља са притиском на Србију.

Вучић је истакао да да би народ у Србији био тај који би одлучивао у вези са признањем Косова.

"А ако мислите да то може да добије већину у Србији - ја нисам сигуран", рекао је он.

Навео је да су признањем Косова сви принципи права "дословце погажени". „Право је погажено, срушило се давањем независности Косову, оценио је Вулић.

„Сада, како је додао, ми треба да сагледамо данашњу реалност, да разумемо односе у свету, али и на Косову и Метохији, каже Вучић. "И да разумемо да све није наше како смо најлакше себе учили, али наравно није све ни њихово, како они покушавају да покажу, докажу".

Он сматра да ће онај ко је озбиљан и рационалан потражити компромисна решења.

"Ако се таква решења не буду желели, нема ту превелике трагедије, осим да је то лоша вест за српско друштво, имаћемо замрзнути конфликт деценијама, који ће једног момента, кроз 20 или 30 година, на жалост да се одмрзне и знате шта то онда значи", упозорио је Вучић.

„Зато толико инсистирам на миру и стабилности, на преговорима и решењу, јер не би требало то све да оставимо нашој деци и њиховој деци. Као што је то рекао велики српски писац Борислав Пекић - не треба да љубимо земљу наших предака, већ земљу по којој ће да ходају наша деца", рекао је Вучић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести