Вучић: Захвални Италији на подршци и заштити Срба на КиМ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас са министром одбране Италије Лоренцом Гверинијем и захвалио Италији на континуираној и снажној подршци европском путу Србије као и на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији.
с
Фото: FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/ bg

Вучић је изразио задовољство што Србија и Италија имају стабилне пријатељске односе и интензивну сарадњу у свим важним областима, саопштила је прес слузба председника.

„Италија је трећи спољнотрговински партнер Србије. Сарадњу у области одбране морамо и можемо да подигнемо на виши ниво. Веома смо задовољни сарадњом са италијанском војском у међународним мисијима, а посебно захвални Италији на заштити права српског народа и светиња на Косову и Метохији“, истакао је Вучић.

Он је додао да је очување стабилности и мира на Балкану од највишег интереса наше земље.

„Србија је у последње време једна од најбрже растућих економија и ми то не желимо да угрозимо“, рекао је председник Вучић.

Поводом актуелне међународне кризе, председник Вучић је истакао да се Србија залаже за мир и да поштује норме међународног права и начело територијалног интегритета Украјине.

Гверини је пренео поздраве премијера Драгија и целе италијанске Владе.

Он је указао на то да трговинска размена показује колико су односи двеју земаља добри.

Министар је истакао и одличну сарадњу у мисијама Европске уније, као и учешће припадника Војске Србије у италијанском контигенту у Либану и додао да Италија у октобру ове године поново преузима команду над мисијом КФОР, која пружа важан допринос стабилности.

„Ми смо свесни да тренутна криза на међународном нивоу представља ризик по безбедност, као и да ће се последице кризе осетити у свим областима, а посебно у енергетском сектору“, нагласио је италијански званичник и осврнуо се на актуелну ситуацију у Украјини.

Гверини је поновио да Италија цени улогу Србије у успостављању стабилности у региону и пружа подршку европском путу Србије додавши да је интеграција земаља Западног Балкана од суштинског значаја како за очување мира, тако и за напредак и економски раст целог региона.

Двојица званичника су се сагласили да би одржавање Четврте заједничке седнице двеју влада, чим то буду дозволиле међународне околности, представљало додатни подстрек унапређењу свеобухватних односа и продубљивању стратешког партнерства.

EUR/RSD 117.1277
Најновије вести