Вучић замолио Макрона за помоћ на ЕУ путу и решавању кризе на КиМ

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је француског председника Емануела Макрона замолио за помоћ и подршку Србији на европском путу и у решавању косовско-метохијске кризе.
r
Фото: Танјуг/Председништво Србије

Вучић је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном у Београду рекао да је са њим имао дуг и ретко отворен и искрен разговор о свим кључним питањима.

Он је навео да је Макрону указао на углед који Француска ужива у целом региону, не само у нашој земљи, али наравно и код српског народа и грађана Србије.

Вучић је пренео да је говорио са много бриге за своју земљу и у нади да ће снажна Француска и јак и моћан председник Француске какав је Макрон бити од помоћи нашој земљи и нашем народу.

"Нисам сањар, али уверен сам да енегија и политички ентузијазам Макрона могу променити много на европском континенту и да донесе добре ствари нашој земљи", рекао је Вучић.

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу, рекао да је са француским колегом имао веом дуг разговор, те да готово ни са ким није имао тако дуг разговор у четири ока, и да није имао никада ни тако отворен и искрен разговор.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Макрон: Србија је велика европска држава и нација

Србија је велика европска држава и нација, поручио је данас француски председник Емануел Макрон и истакао да ЕУ мора да се реформише да би била спремна да прими Србију.

Он је поручио да Србија треба да држи до своје суверености, те истакао да и он држи до суверености оних које поштује.

Навео је да је Србија део процеса придруживања ЕУ, да те да ЕУ мора да донесе неке одлуке како би боље функционисала.

"Али паралелно са реформама које Србија треба да спроведе, ЕУ мора да се реформише како би била спремна да прими Србију", поручио је Макрон.

Истакао је да је Србија велика европска држава и нација:

"Ја то кажем овде, веома јако, у тренутку када неки било где на свету могу да имају утисак да би овај регоин у наредних десет година требало да буде место где ће се препирати утицаји ових и оних", рекао је Макрон на конференцији за новинаре са председником Србије Александром Вучићем у Београду.


„Салушао сам Макрона о свим важним регионалним и европским питањима, изнео све наше проблеме, пре свега по питању решавања ксоовског чвора. Разговарали смо толико дуго да је тешко да могу неку тему да пронађем које се нисмо дотакли“, објаснио је он.

Указао је да је разговарао и о ономе што се збивало у Берлину, а није у Паризу, као и о напорима које треба предузети у нарендом периоду, али и економској сарадњи.

Данас потписани споразуми, како је додао, су веома важни, а посебно је навео споразум о сарадњи француских компанија које ће донети запошљавање високообразованих људи у Београду и Новом Саду.

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

Макрон: Подршка обнови дијалога и компромисном решењу

Председник Француске Емануел Макрон поручио је данас у Београду да ће се ангажовати да се обнови дијалог између Београда и Приштине и да се постигне свеобухватни и трајан споразум, односно да Београд и Приштина дођу до компромиса.

Најавио је да ће одржати специјални састанак са руководством Београда, Приштине и канцеларком Меркел, с циљем да се омогући постизање споразума.

"Имате способност да браните суверенитет земље, али и да градите компромисе са суседима и то је оно што је снага Европе", рекао је Макрон обраћајући се Вучићу.

Рекао је да се Француска противи свим унилатерланим потезима са обе стране.

Европа ће, каже, бити јака ако помогне Србији и Косову да нађу споразум.

"Мислим да је то наша одговорност, да вам дамо подршку, како би се нашао споразум и одржала стабилнсот у региону", рекао је он.

Француска је, каже, спремна да подржи заједно са Немачком у оквиру европског посредовања, обнову дијалога и то врло захтевног дијалога како би се у наредних неколико месеци нашло конкренто решење.

Постоје неке спољне силе које желе да се не нађе споразум, њима није у интересу, приметио је Макрон.

"Ја сам се ангажовао и ангажоваћу се, јер верујем у будуцухност региона, у вашу земљу. Имамо дуговања једни према другима. Ангажоваћу се и зато што верујем у Европу", рекао је он.

"Потпуни отворено смо разговарали, искрено, храбро што се вас тиче, јер је то тешко питање за вашу земљу, њену историју и будућност", рекао је Макрон.


Рекао је да ће се настојати да се гура напред и убрза процес изградње метроа у Беогарду, те да ће се наставити у тојк области сарадња са француским компанијама. Посебно се захвалио француским компанијама и макрону на мопгућности да војно-техничка сарадња буде на још вишем нивоу.

„Заинетресовани смо да купимо и друге уређаје оптоелектронске природе од Француске. Ми то радимо да можемо увек да сачувамо и заштитимо своју земљу, а Француска као наш савезник у Првом и Другом светском рату, и важан произвођач наоружања, може да буде неко ко са нама може успешније да сарађује“, проучио је он.

Вучић је изразио задовољство куповином ракета Мистрал, преневши да ћемо добити 18 јединциа и 50 ракета.

„За нас је ово веома значајно и верујем да можемо много тога да урадимо у будућности. Значајни су уговори потписани и око депоније у Винчи, као и производњ топлотне енергије. Такође је важна француска школа у Београду, која ће моћи да прима ђаке од 1. септембра“, указао је он.

То су, како додаје, све ствари које дубински мењају наше стратешке односе, и које говоре о нашим стратешким односима две земље.

Подсетио еј да француске компаније у Србији запошљавају више од 12. 000 људи, и изразио наду да ће се тај број увећати.

Оценио је изузетно важном заједничу изјаву и рекао да је битно да ЕУ призна наше економске резултате, а да је важно да учинимо још дста у области владавине права.

Каже да смо спремни да прихватимо француску помоћ и подршку и да желимо унапређење и интензивиране сарадње у свим другим областима.

„Веома сам срећан што сам могао да угостим француског председника и имао прилику да најотвореније разговарам с њим о свим кључним питањима“, казао је он.


Макрон: Опозиција у Србији није на време тразила састанак

Председник Француске Емануел Макрон изјавио је данас, на питање француског Ле Монда зашто није пристао да се састане са лидерима опозиције у Србији током посете, да је писмо са захтевом за тај састанак стигло касно.

"Јуче је био наш национални празник и они су сви били присутни у нашој амбасади на пријему. Пре писма које је јутрос послато нашем амабасадору никакво писмо није стигло. Јутрос је стигло писмо. Нисам то могао да прихватим пошто је већ био спреман програм и тада сам већ кретао за Београд".

Макрон је нагласио да свуда разговара са опозицијом где се то тражи, као и да све политичке снаге укључујући и опозицију имају дијалог са француском амбасадом.

Тако је одговорио на питање истог новинара зашто се није видео са бившим градоначелником Београда Драганом Ђиласом.

Маркон је казао да ће бити састанака са његовим саветницима и кабинетом, с обзиром да је требало послати то писмо раније.

"Знали су одавно да ја долазим данас. Увек ћу видети све политичке снаге које то затраже и направићемо план за то, али дебата коју имамо је важна, и ја поштујем плурализам и отворен сам", навео је Маркон.


Вучић је истакао да је код Срба увреда да када неко каже да нису били довољно гостољубиви, па се нада да смо се показали довољно гостопримљиви.

Велика је част што је данас у Србији у госте дошао председник Француске Емануел Макрон, подвукао еј он захвалвивши му се на великој части и поштовању коју је указао Србији и њеним грађанима.

„Ми и те как то умемо да ценимо. Верујем да ћемо својим делима умети у будућности да изразимо захвалнсот председнику, народу и држави Француској за сарадњу и пружену руку према Србији“, истакао је он.

Рекао је да касне са програмом посете више од сат врема и да их већ на Калемегдану чека више од 7.500 људи, па жели да скрати своју изјаву.

EUR/RSD 117.5248
Најновије вести