Вучић: Због интереса Русије у Украјини, Србија је под великим притиском

Председник Србије Александар Вучић је рекао вечерас да из западних земаља готово нико не говори о нормализацији односа са Приштином, већ искључиво о међусобној призању, како би председнику Русије Владимиру Путину избили аргумете о признању ДНР и ЛНД у Украјини.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

„Путин се, желећи да заштити руске интересе, нашао политичко-правни основ да упадне у Украјину преседаном који су западне земље починиле на територији Србије након одлуке Међународног суда правде у Хагу да проглашње независности Косова није противно међународном праву“, рекао је Вучић у обраћању јавност.

„Путин ће рећи Западу да је спровео акцију у Украјини да би спречио геноцид или хуманитрну катастрофу и да је на Криму спроведен референдум, за разлику од Косова и пошто они разумеју да та аргументација није слаба, а нико од њих није водио рачуна о Србији, долазимо у највећи проблем, јер ће цео Запад тражити од Србије да брзо иде ка призању Косова, да би рекли Русији да то није исти случај, и да онда не би постојао правни преседан" рекао је Вучић.

То не значи да ће Русија признати Косово, додао je. Неће, али ће Србија бити под великим притиском да призна Косово да Путин не би могао да користи аргументацију Косова за догађаје у Украјини.

"Зато ћемо се налазити под највећим притисцима сада“ упозорио је он и нагласио је да ће зато тема Косова бити најдоминантија за нас у наредном периоду.

Пренео је да су му готово сви западни лидери с којима је разговарао у последњих месец дана тражили искључиво међусобно призање .

Када Приштина прекрши Вашингтонски споразум, наш одговор ће бити снажан

Председник Србије Александар Вучић реако је вечерас да ће одговор Србије оног дана када Косово поднесе званични захтев за пријем у Савет Европе и прекрши Вашингтонски спорзум бити снажан и озбиљан.

“”Наше је да чувамо и штитмо своју земљу и Устав. Наш одговор биће снажнији него што мисле. Неће се тицати саопштења и оружја, већ дипломатске офанзиве и политике, ничега другог, али ћемо показаћемо зубе”, рекао је Вучић у обраћању грађанима.


Србија не отима имовину

Председник Србије изјавио је да Србија нема намеру да национализује руску имовину јер је то неморално и нефер.

Србија није национализовала Русији ништа. Ми не отимамо имовину, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара да ли Србија и Русија могу да се договоре о судбини НИС-а и ако то не могу да ли постоји шанса да руски, већински део буде национализован.

Вучић је рекао да "мрзи отимање имовина" какво се дешавало у нашој земљи 1945. и 1946.1947. а због чега и данас испаштамо јер то мора да се врати кроз реституцију.

Не због тога што морамо данас да враћамо већ зато што је то неморално, нефер и зато што се те ствари не раде, рекао је Вучић.

Он је запитао зар треба да одем у неку руску школу и да каже да је она наша као што су то урадили у пола земаља Европе?

Не пада нам на памет, за сад немамо никаквих проблема, а ако се нешто догоди разговараћемо са руским партнерима како и на који начин да превазиђемо ситуацију. Србија мора да има нафту, бензин, за сад све тече у реду, рекао је Вучић.


Он је додао да је Приштина обавестила да жели улзак у међународне институције као што је Савет Европе, што је Немачка подржала као и питање даљег признавања.

“Ми не можемо да пуцамо себи у ногу, али о нашој реакцији ће се рационално одлучивати у парламненту. То није скривање од одгворности, јер ћу речи шта мислим”, рекао је Вучић указујућ да ће Србија одговорити првог дана са званичним захтевом Приштине и када прекрше Вашингтонски споразум.

Тог дана ћемоп показати одговор суверене Србије у складу са Уставом, и крећемо у даљи рад на повлацењу признања тзв Косова, рекао је Вучић.

“Наша позиција недовољно је снажна и јака јер смо усамљени у овој арени и подели света, где желимо да будемо део ЕУ а немамо коме да кажемо ништа по питању КиМ јер су сви на другој страни”, истакао је Вучић.

Он је указао ми да нема више ни говора о асоцијацији српских општина јер Албанци кажу да их то не интересује.

“”Европљани ће рећи да се све учини, а на крају разговарате о споредним стварима које се не помињу у Бриселском споразуму”, истакао је и указао да неће да разгвоарају о ономе због чега је тај споразум направљен.

То није од јуче, већ месецима годинама, рекао је Вучић подсећајући на том да је Хашим Тачи потиписао обавезу према НАТО да се КБС неће појављивати на северу Косова, без сагасности четири градоначелника и НАТО-а.

А они су и јуче били Северној Митровици, што показују снимци иако немају шта да траже и немају право на то.

“”Они улазе у Северну Митровицу само да би провоцирали грађане, а НАТО то толерише, улазе да би провоцирали и да би изавали српску реакцију и оптужили Србе”, рекао је Вучих одбацујући опужбе Приштине о базама у копеној зони безбедности ида ће Срби да нападну Косово, јер оне тамо постоје 23 године,.

“Нема одговора, свакодневно провоцирају, баш их брига, ови снимци су од јуче”, рекао је и Вучић показујући снимке из северне Митровице и додао да се сваки инцидент и напад на припаднике спрског народа, свако кршење свих међународних норми и споразума документује.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести