Вучић: Желимо у ЕУ, у септембру предлажем нова решења

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у разговору са бившим канцеларом Немачке Герхардом Шредером, на конференцији World minds, да Србија жели да буде у ЕУ и најавио да ће у септембру предложити нова решења везана за то.
1
Фото: Танјуг/ Димитрије Гол

"Нико неће вући Србију у ЕУ, да би тек онда решавала своје унутрашње проблеме. Данас су главни европски проблем избори за ЕУ парламент. Негде у септембру ћу предложити нова решења, како да решимо проблем границе, заједничког тржишта. Свакако желимо да будемо у одабраном друштву ЕУ", рекао је Вучић, одговарајући на питање где види себе на путу Србије ка приступању ЕУ, преноси Блиц.

На тему садашње позиције Србије у односу на ЕУ, Шредер је рекао да Србија испуњава вецину економских услова за чланство у ЕУ.

"Али, остају питања поштовања права, усклађивања закона и многа друга. Ако имате економску регионалну сарадњу, то је значајно не само за регион већ и за целу Европу. Међутим, прво би се требало позабавити таксама које је Косово недавно увело Србији", рекао је Шредер.

На питање о односу са Русијом, Шредер је рекао да историјски постоје веома позитивне везе између Србије и Русије, не само због слицне религије и језика.

"Ако погледамо САД, она има своју агенду и она се тренутно окренула и Кини. Русија је свакако добар партнер, када је рец о гасоводу и свему осталом", каже Шредер.

Вучић је рекао да наша земља има одличне контакте са Русијом и добру сарадњу и поручио ЕУ: "Ако нас не желите у ЕУ реците нам тако, немојте да тражите изговоре у нашој сарадњи са Русијом"

"Само једном сам посетио Владимира Путина у његовој кући, али имамо одличне контакте и добро сарађујемо. Када сарадујемо са Русијом, наш интерес је да имамо гасовод, да имамо довољно гаса за наше грађане јер како ћемо другачије када се заврне славина преко Украјине. Ви Немци сте то решили боље, Северним током 2, али и ми морамо да се сналазимо".
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести