Вучић: Значајније промене у влади него што се очекује

Седница Председништва Српске напредне странке биће одржана данас, а очекује се да председник Србије и лидер напредњака саопшти име мандатара за састав нове владе.
д
Фото: Tanjug

Седница ће почети у 17 часова у седишту СНС-а на Новом Београду, а после њеног завршетка, предвиђена су обраћања новинарима. То би требало да буде први корак ка формирању владе, с обзиром на то да је Вучић најавио да ће о свом предлогу за мадатара разговарати са страначким колегама. Одлука која буде донета данас, биће потом потврђена и на Главном одбору СНС-а.

Председник је прошлог уторка најавио да ће име будућег премијера бити познато најдуже за седам дана. И поред знатижеље јавности ко ће бити премијер и министри, највеће питање је, ипак, ко ће бити партнери СНС-а у новој Влади – да ли ће у игри бити само СПС, само Шапићев СПАС, или ће Влада бити концентрациона, у којој би се свакако, осим партија које су прешле цензус, нашле и мањине. Једино се сада са стопостотном сигурношћу може рећи да ће у коалицију са СНС-ом ићи Савез војвођанских Мађара.

Вучић  је у интервјуу аустријском дневнику „Клајне цајтунг” најавио да ће странци, у вези с формирањем владе, препоручити значајније промене него што се очекује. На питање зашто у Србији још нема владе, пошто је његов СНС убедљиво победио на парламентарним изборима крајем јуна, и да ли ће у влади бити коалиционих партнера, Вучић је одговорио да формирање владе није лако јер и у његовој странци постоје особе које мисле да имају закупљену министарску фотељу.

Председник Србије оцењује да формирање владе није лако јер и у његовој странци постоје особе које мисле да имају закупљену министарску фотељу, а да у то верују и друге странке, иако СНС сама има јасну већину у Скупштини

– У то верују и друге странке, иако СНС сам има јасну већину у Скупштини – казао је он. – Уверен сам у то да ће бити много промена јер, када добијете тако велику подршку бирача, онда су грађани за то да се општа линија настави, али то не значи да су апсолутно задовољни. Било је много корупције и многи су радили лоше или уопште нису радили. Због тога ћу препоручити значајније промене него што се очекује.

Последња седница Председништва СНС-а одржана је крајем јула, када је саопштено да напредњаци након избора имају у виду четири опције када су коалициони партнери у питању.

– Да идемо са социјалистима и мањинама, са Шапићем и мањинама, са социјалистима, Шапићем и мањинама, и да идемо сами с мањинама. Распоређено је 20, 30, 20, 30 у процентима – рекао је тада Вучић, најављујући даље разговоре у својој партији.

Средином августа он је изјавио да би људима у СНС-у предложио два концепта: просту коалицију с једном политичком партијом, или неку врсту концентрационе владе, због таласа короне на јесен и Косова и Метохије, али и изласка из економске кризе, „па да за око две године идемо на парламентарне изборе”.

– Ја сам ближи првом концепту, али видећемо – истакао је тада Вучић.

После прошле седнице Председништва, Вучић је открио да је било различитих мишљења и о кадровским решењима и концепту тима за Немањину, да континуитет мора да постоји, али и да желе да виде нова лица

У складу са својим уставним овлашћењима, Вучић је пре месец и по одржао консултације о формирању владе, али ни странке које су учествовале у разговорима на Андрићевом венцу нису имале конкретне одговоре који би задовољили новинарску знатижељу. Сви су тврдили да разговора о именима и коалицијама није било, већ да се говорило о политичким програмима и принципима. Једино је табор СНС-а изјавио да су, у складу с парламентарном снагом, затражили да им се повери мандат за формирање Владе. Како је у више наврата казао Вучић, за њега питање формирање владе није „питање заузимања феуда, пљачке ресурса”.

– За мене је формирање владе у овако тешким, сложеним условима у свету, веома важно да бисмо могли на најбољи начин, с још већом енергијом и великом снагом и оданошћу према земљи, таквим изазовима да одговоримо – рекао је председник, који по два основа има пресудан утицај на формирање Владе.

Најпре, Устав Србије председнику даје овлашћење да повери мандат за формирање владе странци или коалицији која га увери да има најмање 126 посланика. Уједно, он је лидер најјаче странке, чија листа је на изборима 21. јуна освојила двотрећинску већину у парламенту, те му, самим тим, политички легитимитет даје максималан ауторитет да, у договору с рукводством партије, пресудно утиче на избор премијера и министара.

После прошле седнице Председништва, Вучић је открио да је било различитих мишљења и о кадровским решењима и концепту тима за Немањину.

– Мислим да су многи људи на становиштву да морамо доста тога да променимо. Континуитет мора да постоји, али желе да виде нова лица у Скупштини и влади – казао је он.

Не очекује се да ће се Вучић ни овога пута одрећи својих традиционалних партнера, те да ће Ивица Дачић остати на месту шефа дипломатије

Утисак медија и политичких аналитичара је да убедљиво највише шанси за челно место у Влади има актуелна премијерка, али то до сада није потврдио ниједан кредибилан извор. Сама Ана Брнабић у више наврата је изјавила да не зна да ли ће остати у старој канцеларији и у новом мандату. Она је Вучића заменила на премијерској позицији после његовог избора за шефа државе као нестраначка личност, да би се пре годину учланила у СНС.

– Мислим да је право време, не желим да будем једна од оних људи који су мало експерт, а мало политичар – рекла је тада Брнабић.

Иако Вучић демантује медијска нагађања о томе ко ће бити министри, јавност готово једнодушно претпоставља да ће носилац листе СНС-а Бранислав Недимовић остати на месту министра пољопривреде, а на непромењеној функцији виђен је и министар финансија Синиша Мали. Последњих дана све веће шансе дају се и Небојши Стефановићу, уз дилему о томе да ли ће из садашњег сектора полиције прећи у Министарство одбране. О министру привреде се такође спекулише, а највише се прича о ангажману Марка Чадежа, актуелног председника Привредне коморе Србије. Све чешће се наводи и дилема да ли ће Златибор Лончар и даље предводити Министарство здравља, пошто је изнео могућност да се врати на посао у Ургентни центар. Актуелни министар одбране и председник Покрета социјалиста Александар Вулин понавља да не зна да ли ће бити у Влади и у новом мандату јер, како додаје, он није „човек за сва времена”.

– Свако је заменљив, само је питање тренутка и разлога за замену – поручио је Вулин, уз опаску да зна „под коликим је притиском председник Вучић да обезбеди место у Влади и многима који немају много заслуга, али имају велике амбиције”. – Верујем Александру Вучићу и Покрет социјалиста ће га подржавати, без обзира на то да ли сам ја у влади или се и не бавим политиком.

Истакао је да СНС с правом очекује веће учешће, али и да  „сваки коалициони партнер мисли да је незаменљив и да треба да министарством наплати своју вредност”.

– Ја у том притиску нећу да учествујем и не тражим ништа за себе ни за партију коју водим – категоричан је председник ПС-а.

У Влади у одласку, министарска места, осим Вулина, имају и председници СДПС-а Расим Љајић, СНП-а Ненад Поповић и ПУПС-а Милан Кркобабић.

За сада је непознато и каква ће бити улога социјалиста у новој влади. Не очекује се да ће се Вучић ни овога пута одрећи својих традиционалних партнера, те да ће Ивица Дачић остати на месту шефа дипломатије. Од тога је, чини се већа непознаница  колико ће ресора СПС добити, да ли ће то бити два или три, као и до сада, и хоће ли здржати Министарство енергетике.

Светлана  Станковић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести