Вучковић о томе како Лутовац види владавину права

БЕОГРАД: „Како да верујем председнику ДС Зорану Лутовцу да је посвећен владавини права или подели власти у држави, када то не уме да поштује ни у сопственој странци”, запитала је посланица Демократске странке Наташа Вучковић поводом одлуке Лутовца за покретање дисциплинског поступка против седам чланова Статутарне комисије, јер је незадовољан њеним одлукама.
natasa vuckovic
Фото: Tanjug (T. Valič, arhiva)

У тексту који је објављен у Новом Магазину, Вучковић каже да тај пример Лутовца изгледа као када би председник једне државе, незадовољан одлукама Уставног суда, а под чињеницом да не може да распусти Уставни суд, јер га бира Скупштина, лишио судије држављанства - који је један од услова за судијску функцију.

“Признаћете ипак да је тешко замислити овакво кршење владавине права, Устава, независности судства, па чак и у држави каква је Србија... Међутим, на овакву идеју дошао је, ни мање ни више, него председник ДС, Зоран Лутовац”, навела је Вучковић у тексту.

Каже да је Лутовац незадовољан одлукама Статутарне комисије, страначког органа кога је изабрала Скупштина, а коју чине правници, чланови ДС, чији је задатак да чувају Статут и спречавају самовољно понашање других органа странке, укључујући и председника.

Вучковић истиче да је Статутарна комисија у више наврата зауставила одлуке Извршног одбора, зауставивши, подсећа, распуштање Демократске омладине. “Пошто не може да сачека наредну Скупштину странке, Лутовац саставља Предлог за покретање дисциплинског поступка против чланова и чланица Статутарне комисије, оптужујући их за “мешетарење”, за “умишљај” у доношењу заједничких одлука и да се ради “о добро организованој групи””, навела је Вучковић.

Предложио је да обједињени поступак против свих седам чланова води Извршни одбор, његова, како каже Вучковић, "ударна песница".

“И тако ће, ако се то не спречи, у суботу 30. маја, Извршни одбор донети одлуку да се из чланства странке брише седам чланова Статутарне комисије”, указује Вучковић.

Тиме ће, с обзиром да су остали без “држављанства” престати и њихов статус члана Статутарне комисије, а тиме нестаје и сама комисија од укупно девет чланова, додаје она.

“За ДС, Статут је оно што је за државу Устав, а Статутарна комисија оно што је Уставни суд”, подвукла је Вучковић.

Запитала се како да верује Лутовцу да је посвећен владавини права или подели власти у држави, када то не уме да поштује ни у сопственој странци.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести