Вујовић: Потврђен Кигали амандман за бољу заштиту озона

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије потврдили су данас једногласно Пети амандман на Монтреалски протокол о супстанцама које оштећују озонски омотач - „Кигали амандман“, којим државе потписнице преузимају обавезу да успоставе контролу потрошње и употребе флуорованих гасова са ефектом стаклене баште, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић.
Irena Vujovic/Vlada Srbije
Фото: Влада Србије/Ирена Вујовић
Како је саопштено из Министарства за заштиту животне средине, Вујовић је рекла да је Монтреалски протокол један од најуспешнијих међународних споразума у области заштите животне средине, а „Кигали амандман“ до сада ратификовало 124 државе потписнице.
''''Усвајањем ''Кигали амандмана'' Србија је преузела обавезу да постепено смањује потрошњу флуорованих гасова са ефектом стаклене баште до одређеног нивоа и по одређеној динамици. Ратификација такође отвара могућност да Србија аплицира за финансијску и техничку подршку Мултилатералног фонда за имплементацију Монтреалског протокола, што много значи у процесу придруживања ЕУ'''', рекла је Вујовић.
Ратификацијом амандмана преузима се и обавеза достављања годишњег извештаја о потрошњи и употреби флуорованих гасова Озонском секретаријату и Секретаријату за Мултилатерални фонд.
''''Флуоровани гасови не оштећују озонски омотач, али утичу на глобално загревање и климатске промене, најважније глобалне проблеме који су и пред нашим вратима. Имајући у виду да су последице које данас осећамо резултат понашања од пре 50 и више година, ми ћемо данас радити више него икад, за чистију будућност генерација које долазе'''', рекла је Вујовић.
EUR/RSD 117.1400
Најновије вести