Вукосављевић: Невесео пример, деликатна тема, држати се науке

БЕОГРАД: Министар културе и информисања Владан Вукосављевић изјавио је данас поводом текста "Ко су били љотићевци" у последњем броју Политикиног Забавника да теме које се тичу наше ближе или даље историје морају бити предмет озбиљног истраживања историчара и да треба показивати велики опрез и придржавати се принципа и закључака које је историјска наука у највећој мери прихватила. 
vukosavljevich_ljotich
Фото: Танјуг (Видео)

У броју од 18. јануара, "Политикин Забавник" у тексту под насловом "Ко су били љотићевци?" пише да се Димитрије Љотић бринуо о реду у Србији, да је имао јединице високог морала, да је осуђивао погроме Јевреја, као и да је добар део српских масона спасао из логора. 

"Претпостављам да је Политикин Забавник требало да покаже више такта и осетљивости према једној врло деликатној теми. То је часопис намењен младој популацији, али и свим генерацијама, како воле да кажу, и бројне деликатне историјске теме требало би да буду теме разматрања и представљања, али да се пружи могућност различитим становиштима и изворима да такве теме објашњавају", рекао је Вукосављевић у изјави медијима у Архиву Југославије где је отворио изложбу "Престолонаследник Александар Карађорђевић и стварање југословенске државе".

Министар је нагласио да било који монохроматски приступ осетљивим историјским темама нужно изазива проблеме.

"Ако је реч о било ком часопису, нарочито ако је намењен млађој старосној групи, мислим да би требало да поштује основне постулате онога што је историја установила. Требало би са повећаном скрупулозношћу приступати темама ако се на њих гледа на контроверзан и деликатан начин. Треба показивати велики опрез и придржавати се принципа и закључака које је историјска наука у највећој мери прихватила и становишта које је историјска наука заузела", оценио је Вукосављевић.

Он је додао да је историја таква да је стално предмет контроверзи и изазова, али у представљању младој публици, они који се тиме баве и који су за то одговорни, па и цело друштво, морају, сматра министар, бити врло обазриви и да се ти ставово заснивају на историсјким чињеницама.

"Нема неспорних историјских чињеница, али постоје претежно неспорне чињенице и мислим да би их се ваљало придржавати када је реч о тумачењу наше врло деликатне историје. Очигледно овде имамо један невесео пример", рекао је Вукосављевић.

Забавник је требало да зна историјску истину о Љотићу

БЕОГРАД: Текст "Ко су били љотићевци" објављеном у последњем броју "Политикиног Забавника" изазвао је оштре реакције јавности, историчара, удружења новинара, Јеврејске заједнице и појединих странака, а сви они скрећу пажњу да се овај текст огрешио о историјску истину и чињенице које је наука изнела о Љотићу и његовом покрету, а које не одговарају написаном.

Наиме, у тексту се каже да се Димитрије Љотић "бринуо о реду у Србији", да је имао "јединице високог морала", да је "осуђивао погроме Јевреја", као и да је добар део српских масона "спасао из логора". 

Такви наводи запрепастили су Јеврејску заједницу која је у писму главном и одговорном уреднику Политикиног Забавника затражила исправку и извињење.

Они указују да је Димитрије Љотић био локални нациста који је организовао Српски добровољачки корпус и ставио га у службу Вермахта, а чија идеологија је била идентична нацистичкој: истребљење Јевреја, комуниста и западњачког капитализма. 

Корпус је био злогласан по злочинима над становништвом, посебно Јеврејима и Ромима, партизанским устаницима и припадницима покрета отпора. 

"Љотићеве јединице су учествовале у стрељању ђака у Крагујевцу у октобру 1941", додаје се у писму.

За историчара Предрага Марковића чињенице су неоспорне и у изјави за Тањуг он каже да је Љотић био највећи издајник у региону, по неким критеријумима, како каже, гори чак и од Анте Павелића, јер су, појашњава, усташе углавном убијале припаднике других народа, а љотићевци су, каже, учествовали у сваком масовном злочину против Срба.

Сматра да тај текст није огледало Забавникове политике већ један неопрезан испад аутора будући да је тај лист, примећује Марковић, врло интензивно неговао антифашистичке традиције.

Марковић наводи да су се љотићевци после рата представљали и као антикомунисти и борци за српство и православље, а да су се, статистички гледано, много више борили са четницима.

Како каже, чак и њихов назив је лажни еуфемизам. "Њихове присталице себе зову ''добровољци'', а они су заправо били ''плаћеници''. Добијали су плату за време рата, а њихов издајнички статус је потврђен тиме што су они преживели који су отишли у Немачку добијали пензије као војници Вермахта", рекао је Марковић.

Текст који афирмативно говори о Димитрију Љотићу су осудили и НУНС, НДНВ уз оцену да је реч о историјском ревизионизму.

На исти начин текст су схватили и у Лиги социјалдемократа Војводине, Демократској странци, Покрету социјалиста који је затражио одговорност за оног који је текст написао, као и за оног ко га је одобрио.

Главни и одговорни уредник Политиког Забавника Зефрино Граси се није огласио овим поводом и није одговарао на позиве Танјуга.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести