Вулетић: Број заражених не расте само у Србији

БЕОГРАД: „Да ли су избори били узрок повећања броја заражених корона вирусом у Србији најбоље ће се видети како се буде одвијала ситуација у Хрватској у наредном периоду, која је такође у недељу имала парламентарне изборе, рекао је вечерас социолог”, професор Владимир Вулетић.
Sociolog i politički analitičar Vladimir Vuletić Foto: Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Владимир Вулетић

Уколко у Хрватској у наредних седам до 10 дана дође до наглог пораста оболелих, онда бисмо могли да кажемо да су избори били разлог за повећање броја заражених и у Србији, рекао је Вулетић гостујући на Првој ТВ.

Притом, истакао је, треба имати у виду да је након неког пада броја заражених дошло до наглог пораста не само у Србији, већ у земљама региона и света.

Говорећи о профилу учесника протеста у Београду током последња два дана, Вулетић каже да се вечерашњи скуп испред парламента битно разликује.

Приметио је да је мање људи вечерас и да су то углавном млади људи, док су протеклих вечери присутни били из, како је рекао, врло шареноликих категорија грађана.

Јасно је, каже Вулетић, да већина тих људи припада оној категорији људи који су антисистемски расположени и против су власти, што, подсетио је, није од јуче.

Додаје да за промену власти на овим протестима нема критичне масе, а то се, каже, могло видети и на синоћњем скупу на Платоу код Филозофског факултета, где су били представници дела опозиције, који су се касније прикључили протестима испред парламента.

Сматра да за насиље од претходне две вечери не треба искључити умешаност неких странких фактора.

Али, додао је, не треба ни занемарити да постоји нешто што је база, а то су увек аутентично незадовољни грађани, који се одазивају на позиве на протесте, где врло брзо схвате да су изиграни и да су њихове намере искоришћене у друге сврхе.

За вечерашње протесте Вулетић каже да су то више реакција на оно што окупљени виде као проблем и опасност.

Таква врста протеста је својствена десничарима, јер левичарски су проактивни и они имају захтеве.

Ова маса вечерас је, каже, Вулетић, мање више везана за нешто што би се могло назвати “нова десница”.

Њима је, по правилу, објашњава, лако манипулисати, зато што немају јасне циљеве, већ је више реч о реакцији на нешто што доживљавају као претњу по њихов живот, било да је реч о новим технологијама, мигрантима, вакцинама и свему што не могу јасно да дефинишу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести