Вулин: Будућност за оне који изаберу војни позив је сигурна

БЕОГРАД: На платоу испред Дома Народне скупштине вечерас су, последњи пут с кадетским чиновима, продефиловали студенти завршних година Војне академије и Медицинског факултета ВМА, док су их у стопу одсечним стројевим кораком пратили подешелони кадета млађих година. 
1
Фото: Tanjug

Већ сутра ће, указом председника Републике Србије и врховног команданта Александра Вучића кадети који су успешно завршили школовање свечано ступити у официрски строј као најмлађи потпоручници српске војске.

Генералној проби промоције најмлађих официра Војске Србије присуствовали су министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић.

"Србија је одувек волела своју војску, волела да служи у својим јединицама и да чува себе. Сада се види и да се враћа поверење и поуздање у војнички позив, да је и материјално боље него што је било и да је будућност за оне који изаберу војни позив сигурна. За Војну академију је велика ствар када можемо целој Србији да покажемо шта су наши најбољи, најпаметнији, најхрабрији научили и урадили, а и да Србију учинимо поносном барем онолико колико смо ми на њих", рекао је министар одбране Александар Вулин у директном укључењу у Дневник 2 Радио-телевизије Србије.

Ове године Војну академију ће завршити 102 кадета и кадеткиња 139. класе Војне академије, међу којима су двојица кадета из Оружаних снага Босне и Херцеговине и један из МУП-а Републике Српске. Медицински факултет ВМА завршиће 29 младића и девојака 4. класе Медицинског факултета ВМА.

Ово ће бити 13. пут да се свечана промоција организује испред Дома Народне скупштине. Већ традиционално председник Републике Србије уручиће сабље - симболе официрске части, најбољим кадетима Војне академије, док ће министар одбране доделити парадне бодеже најбољим кадетима Медицинског факултета ВМА. Начелник Генералштаба Војске Србије уручиће пиштоље с посветом најуспешнијим кадетима вида Копнене војске и службе.

На сутрашњој свечаној церемонији, строј младих официра и кадета надлетаће војни ваздухоплови, а свечаност ће употпунити наступи Репрезентативног оркестра Гарде и Уметничког ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички".

Свечаност поводом промоције најмлађих официра Војске Србије, којој ће присуствовати највише државно и војно руководство, као и бројни гости из земље и иностранства, одржаће се сутра у 10 сати, испред Дома Народне скупштине Републике Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести