Вулин: Хрватској смета што Србија говори истину

БЕОГРАД: Властима у Хрватској смета што Србија говори истину и сметају им Срби који говоре истину, изјавио је данас министар одбране Србије Александар Вулин, коментаришући саопштење хрватског Министарства спољних послова да он до даљег није добродошао у Хрватску.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug

Он је истакао да ће Србија на ову провокацију реаговати државнички и ускоро.

"Мислио сам да је у Европи загарантована слобода кретања, да свако ко није учинио кривицна дела може да се креће, а то о чему сам ја говорио је само процедура која се односи на све, али видите, тражили су повод. Смета им Вучић. Смета им име, смета им што је врховни командант, једноставно смета им што Србија говори и сметају им Срби који говоре", изјавио је Вулин гостујући у дневнику РТС-а.

Он је објаснио да је процедура свуда иста за све, то јест, да када министар одбране путује било где, "а поготово када тај пут може да има одређену политичку тежину", он је дужан да се консултује са врховним комадантом који му даје или не даје дозволу за то.
"Занимљиво је да им није сметало да ја у истој реченици кажем - о томе могу да одлуцим ја или врховни командант војске... Дакле једино он мозе да ми каже 'немој да идеш на тај пут', баш као што ја као министар одбране морам да дам дозволу сваком припаднику војске када напушта нашу земљу по службеном путу", рекао је.

Нагласио је да је "ово све покушај Хрватске да ућутка некога ко говори истину", а да је најстрашнија истина о Јасенвацу "не само то што се догодило, већ и то што садашња Хрватска неће чак ни да се покаје за то што је урадила" и истакао да он неће престати да говори истину, онакву каква она јесте.

"Немачка је то завршила. Рекла је 'кајемо се за злочине из Другог светског рата', она не долази у Маутхаузен да положи венце. Тешко је отићи у Јасеновац на гроб поклане деце, а после у Блајбург на гроб кољача те деце. А зашто то Хрватска не уради, уместо тога - хајде да протерамо Вулина да не може да дође и да неће имати ко данас да говори о злочинима у Јасеновцу. Ма немојте, говориће увек и говорићу ја. Нас боли свако ово подсећање, али неко већ једном мора да каже 'кајемо се, нећемо у Блајбург да полажемо венце на гробове усташа", поручио је Вулин.

Он је навео да није ни планирао да иде у Јасеновац, где комеморацију одржава хрватска влада.
"Зашто бих ја био са хрватском владом? Ја сам хтео да будем са својим народом у обновљеној цркви у Млаки... А, не да будем са хрватском владом, где нема ни Срба, ни Рома, ни Јевреја", рекао је Вулин.

Додао је и да су му замерили и то што је рекао да је мржња са којом Вучића чекају у Загребу црна мрља на образу Хрватске, те подсетио да су председника Србије тамо доцекале "усташе које су га вређале на најбруталнији начин".
Упитан о будућности односа две земље, Вулин је рекао да српска страна увек покушава да односи буду добри.

"То што је Вучић истрпео није хтео ни на који начин да истрпи (председник хрватског парламента Гордан) Јандроковић. Овде он није хтео да истрпи никакву провокацију, као да је чекао повод да одмах прекине посету", додао је министар одбране.
"Колико ја познајем Вучића, а добро га познајем, Србија ће реаговати на ову провокацију државнички, онако како реагује једна сигурна, суверена, стабилна држава, а то можете да очекујете у најскоријем времену, у то сам сигуран", истакао је Вулин.

Министар је уочи Дана Војске Србије навео и да је наша држава добила нова четири "мига" од Белорусије, те да ћемо са онима које смо добили од Русије и са наша цетири мига имати ескадрилу - први пут од 1999. године и додао да очекује да "мигови" полете већ поцетком идуће године.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести