Изјава владике Амфилохија изазвала бурне реакције српских политичара

БЕОГРАД: Изјава митрополита црногорско-приморског Српске православне цркве Амфилохије у којој је изразио бојазан да политика председника "води издаји Србије и Косова", изазвла је бурне реакције међу српским политичарима.
amfilohije medija centar
Фото: mc.rs

Реаговали су министир Александар Вулин и Снежана Михајловић, директор Канцеларије за Косово Марко Ђурић и генерални секретар председника Републике Никола Селаковић, док ће председник Србије Александар Вучић о овоме да се огласи 14. јануара.

Од клетви Амфилохија Радовића ни један Србин на Косову и Метохији није ојачао, али је од напора Александра Вучића косовска независност постала много слабија, оценио је данас министар одбране Александра Вулина у изјави за јавност достављеној медијима.

"Амфилохије Радовић је Александра Вучића и мене два пута живе сахранио, држећи нам опела и против и људских и против Божјих закона", рекао је Вулин, реагујући на изјаву митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића, који је изразио бојазан да политика председника Србије Александра Вучића, води "издаји Србије и Косова", 

"Када је КиМ заиста био издан и напуштен, Амфилохије Радовић није сахрањивао живе и није бацао клетве на оне који су забрањивали српско име у Црној Гори и признали Косово као независну државу, а правдали и хвалили НАТО бомбардовање", саопштио је Вулин.
 


Селаковић: Амфилохије се бави враџбинама

Генерални секретар председника Републике Никола Селаковић изјавио је данас, коментаришући наводе митрополита црногорско-приморског Амфилохија који је изразио бојазан да политика председника Србије "води издаји Косова и Метохије", да је реч о човеку "који је живом Вучићу двапут одржао опело".

"Шта да очекујете. Није осудио Вучића на основу нечега што је он учинио, он се бави враџбинама. Говорио је о неизвесним стварима," рекао је Селаковић за РТС и додао да то није дух српског православља.

"Као што није желео да се додворава ни београдској чаршији, ни онима који су својим лоповлуцима Београд увалили у дугове и ојадили га, на исти такав начин председник није хтео својевремено да се додворава ни Амфилохију Радовићу", истакао је Селаковић.

Додаје да постоји историја, од Слободан Милошевића, преко Мила Ђукановића и "Амфилохијеве политике затезања и постепеног попуштања, и после тога све мањег броја Срба и у Црној Гори" а с друге стране је политика Александра Вучића која доводи до повећања броја Срба на КиМ.

Истакао је да Вучић неће наставити политику "додворавања Амфилохију Радовићу, Григорију, и сличнима".

"Надам се да ће наставити политику која је дала допринос и помоћ државе изградњи Храма Светог Саве", рекао је Селаковић.


Митрополит црногорски-приморски Српске православне цркве Амфилохије изразио је бојазан да политика председника Србије Александра Вучића води "издаји Србије и Косова", пренели су у недељу црногорски медији.

"С Вучићем нисам имао никакав сукоб. Он је први председник Србије који је био на Сабору. …Сада се бојим да његова политика води издаји Србије и Косова и да се зато променио, рекао је Амфилохије у интервјуу херцегновској телевизији ТВ Нова.

Митрополит СПЦ је навео да је "Апел за одбрану Косова и Метохије", чији је он један од потписника, написан "због неповерења и комбинација које се праве".

Садржај апела је подсетник за оне које је сада допала прилика да владају Србијом да се не одрекну себе. Већ од 1998. и 1999, времена бомбардовања, зна се какав је став тих који су наши главни пријатељи, америчког НАТО пакта и Америке, и према Црној Гори и према Србији, рекао је Амфилохије.

Успели су, напоменуо је, од власти у Црној Гори да добију да се она одрекне изворне Црне Горе.

То сада траже и од Србије и Вучића. И како је, нажалост, кренуо Вучић са својим комбинацијама, то неповерење које влада условило је апел, објаснио је Амфилохије.

На питање како гледа на Вучићев потез да се о Косову консултује са интелектуалцима, Амфилохије је одговорио да сматра да председник Србије жели да смањи своју одговорност.

Михајловић: Неће Амфилохије водити државну политику Србије

Потпредседница владе Зорана Михајловић каже да је председник Србије Александар Вучић последњи човек у Србији коме се може рећи да не води рачина о Косову и нашим грађанима који тамо живе.

Реагујући на изјаву митрополита црногорско-приморског Амфилохија који је изразио бојазан да политика председника Александра Вучића, води "издаји Србије и Косова", Михајловић у писаној изјави истиче да питање Косова не треба да буде питање око кога ће било ко "па и митрополит Амфилохије", делити људе на "патриоте" и "издајнике".

То је, додаје, питање око кога сви треба да се окупимо како бисмо пронашли најбоље решење за наше грађане и будућност Србије.

Ђурић: Изјаве Амфилохија - наручен напад

Изјаве митрополита Амфилохија против председника Србије Александра Вучића, наручени су напад и дисквалификују свакога ко на тај начин иступа као представник црквених власти, сматра директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

"Лично сматрам да је ствар о нарученом нападу и да је реч о чину који, понављам, дисквалификује сваког оног ко на тај начин иступа као представник црквених власти, чини га једним човеком који се бави опозиционим политичким деловањем на један вулгаран и непримерен начин", рекао је Ђурић гостујући на телевизији "Пинк".

Љајић: Све спроно у Амфилохијевој изјави о политици Вучића
Министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић казао је да је све спорно у изјави митрополита црногорско-приморског Амфилохија Радовића који је рекао да страхује да политика председника Србије Александра Вучића води издаји Косова и Метохије.
Лајић је гостујући на РТВ додао да свака институција у Србији има право на своје мишљење, али је истакао да се лично не слаже ни са једним словом изјаве митрополита Амфилохија Радовића.
"Легитимно је да свако каже шта мисли о том проблему али ко је од представника Владе Србије споменуо признање независности Косова?", упитао је министар, додавши да се ништа није десило од онога што се спомиње у Апелу за одбрану Косова и Метохије, те да се као и деведесетих година двадесетог века поново "мери степен патриотизма". 

Маринковић: Неутемељене изјаве Амфилохија
Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић оценио је да је изјава митрополита Амфилохија Радовића потпуно "неутемељена ин ван сваке реалности" када је у питању политика коју води Председник Србије Александар Вучић.
Маринковић сматра да се поменутом изјавом у којој су, како истиче, изнете неистините квалификације удара на резултате које је председник Вучић направио током претходних година а који су директно утицали на бољи живот грађана Србије и јачање позиције наше земље у свету.
Потпреседник наводи да је председник нашем народу на Косову дао праву и релалну подршку да издржи и да се истрајно бори за своја права, а да ће Србија наставити да напредује и унапређује односе у региону решавајући сва државна питања дијалогом уз поштовање државних и националних интереса. 
"Само захваљући председнику Вучићу данас имамо прилику да се боримо равноправно за наш суверенитет и територијални интегритет и што је најбитније сачувамо наш народ, и наше светиње на Косову И Метохији," закључио је Маринковић у саопштењу.

(Дневник, Танјуг, ФоНет)

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести