Вулин: Национални интерес у стратешким документима

БЕОГРАД: Стратегија националне безбедности Србије највећи је стратешки документ у коме је први пут утврђен национални интерес и основе система националне безбедности, рекао је министар одбране Александар Вулин, образлажући у Скупштини Србије сет закона из области одбране.
aleksandar vulin
Фото: Tanjug (Jaroslav Pap)

Према његовим речима, у предлогу Стратегије националне безбедности Републике Србије, који се налази пред посланицима, посебно је истакнуто да за Србију није прихватљиво противправно проглашење независности Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Истим документом, рекао је Вулин, утврђена је обавеза очувања и заштите живота српског народа где год да живи, а Република Српска и њено очување постављена као приоритет спољне политике.

"У предлозима Стратегије националне безбедности и Стратегије националне одбране концепт одбране заснива се на моделу тоталне одбране, где сваки грађанин Србије, у складу са својим могућностима, има право и обавезу да учествује у одбрани своје земље. Говорило се о томе и пре, али ништа није урађеном по том питању, а у читавом свету, много мирније земље него што је наша, примењују овај концепт и чине све да њихова земља буде мирна и безбедна", навео је Вулин.

Министар одбране је рекао и да је овим документом потврђено чврсто опредељење за политику војне неутралности, а први пут се, осим сарадње са НАТО кроз Партнерство за мир, спомиње и сарадња са Организацијом договора о колективној безбедности (ОДКБ).

Говорећи о Предлогу одлуке о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница, Вулин је рекао да се тим документом прописује и да припадници војске, по повратку у земљу после мировних операција, морају још три пута више времена да раде у ВС. Он је навео да се припадници ВС тренутно налазе у девет мировних операција, од којих је пет под мандатом УН, а четири под командом ЕУ.

Пред посланицима су и измене и допуне Закона о Војсци Србије.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести