Вулин: Никада нећемо прихватити да је Олуја праведна операција

БЕОГРАД: Олуја је страшан злочин, погром над Србима, каже министар одбране Александар Вулин и додаје да нико не може натерати Србе да прихвате да је Олуја била "праведна операција".
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/MO, arhiva

Упитан да прокоментарише наводе појединих медија да Загреб тражи од Београда да прихвате њихов Дан победе ако хоће у ЕУ, Вулин каже да је немогуће злочиначку акцију прихватити другачије осим као злочин над Србима.

"Ако у Европу треба да се улази преко прославе Олује, шта ће нам таква Европа. Немогуће је да злочиначку акцију, страшни злочин над мојим народом прослављам због било чега. Ко то може да натера Србе да прихвате да је Олуја била праведна", рекао је Вулин за ТВ Пинк.

Он је нагласио да не зна ни једну државу на свету која се радује протеривању својих држављана и која то сматра највећом победом.

Срби су, како каже, били убеђебни да је усташтво побеђено, као што данас нема Немца који ће лепо говорити о нацистима.

"Наивно смо веровали да Хрвати знају шта су усташе урадиле у Другом светском рату и да се кају због тога. Били смо убеђени да су и Хрвати, као и сви други народи који су били на страни нациста, схватили своју грешку и се стиде тога што је урађено у њихово име", рекао је Вулин. 

Коментаришући концерт Марка Перковића Томпсова и узвикивање усташких парола током његовог наступа, министар је рекао да му није јасно како су у Хрватској успели да пронађу везу између усташтва и патриотизма.

Наводи и да је "интересантно" што је Мило Ђукановић другу годину шаље официре у Хрватску на "прославу Олује" и додаје да је пораз Црне Горе што суштину своје политике налазе у антисрпству.

"Да ли је могући да је разлог њиховог постојања - антисрпство. На крају ће подићи споменик Секули Дрљевићу који је био црногорски усташа", закључио је Вулин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести