Вулин: Очекујемо да Милановић поштује Устав и законе Хрватске

БЕОГРАД: Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас да Србија од новоизабраног председника Хрватске Зорана Милановића очекује да поштује Устав своје земље и да се у складу са њим понаша према Србима у Хрватској.
vulin, tanjug
Фото: Tanjug/MO, arhiva

Вулин је за телевизију Пинк рекао да би то значило да Хрватска, између осталог, врати ћирилицу у Вуковар, будући да је Уставни суд те земље рекао да ћирилица мора да буде у Вуковару.

Министар је рекао да се нада да је Милановић као премијер извукао поуке и да као председник неће поновити "политику затварања граница, увреда и покушаја изазивања сукоба".

Каже да га је Србија запамтила по бројним "увредљивим коментарима", те затварању границе током мигрантске кризе и истиче да "није необично да се Хрватска тако понаша".

"Хрватска воли да буде моћна и велика према онима за које мисли да су мањи и слабији од ње, а онда када види веће од себе врло брзо погне главу и почне другачије да се понаша, али то је њихов проблем", нагласио је Вулин.

Иако су се, каже, у кампањи за председника Хрватске могле чути разне ствари на рачун Србије, руководство у Србији се трудило да поруке из Хрватске не коментарише како не би било протумачено да се на било који начин утиче на бираче у Хрватској и да Србија не би била оптужена за мешање у њихове изборе.

"На жалост, хрватска политика се према Србији односи као мешавина комплекса и гриже савести. Из тога произлази њихова политика. Не знам зашто су толико фокусирани на Србију. Ми се уопште не бавимо њима. Имамо пречих ствари. Ако хоћемо да се меримо са неким, мерићемо се са неким великим и моћнијим", навео је Вулин.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести