Вулин одговорио Камберију: "Шиптар" није увредљива реч

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Александар Вулин каже да реч "Шиптар" није увредљива, да је синоним за реч "Албанац" и поручује посланику Шаипу Камберију да престане да учи Србе како да говоре.
vulin
Фото: MUP

Камбери, који је посланик Уједињене долине-СДА, јуче је постављајући посланичко питање на албанском језику замерио министру због коришћења израза "Шиптар".

У данашњем реаговању Вулин каже и да је Камберија стрпљиво чекао да би му у лице рекао шта има, али да се он није појавио у Скупштини Србије, додајући да свако има право да говори на свом језику и да он својим земљацима Шиптарима никада то не би ускратио.

Шиптар има право да говори на свом језику. Није коректно што нам није омогућио превод, али то говори о њему, рекао је Вулин.

Он је додао да не разуме шта је проблем да један народ зове онако како их је звао и његов деда или прадеда, наводећи да је "тешко наћи Србина, који је не каже Шиптар, баш као што је тешко наћи Шиптара који не каже ''Шиптар''.

Вулин је додао да су у 20. веку "Шиптари три пута променили своје име", и да су после слома Отоманске империје рекли да више нису Арнаути, већ Шиптари и да је њихова земља “Шћиприја”.

И њихова књижевност и граматика је пратила ту промену. Нигде не пишу ми Арнаути, него Шиптари. Срби су добили ту реч из њиховог језика, буквално, без превода. Ако будете у својој граматици и књижевности променили име државе, народа и почели да се ословљавате међусобно енглеском верзијом васе земље, језик је жива материја, вероватно ће и Срби временом почети тако да вас зову, рекао је Вулин.

Он је рекао да је "Шиптар" синоним за Албанца и додао да у томе нема ни мржње, ни увреде, али да је срамота да Камбери одлучује како ће Срби да говоре.

Вучић је бољи и успешнији него што је био Ђинђић

Министар унутрашњих послова рекао је вечерас да му многи спочитавају да својим изјавама пореди председника Александра Вучића са бившим премијером Зораном Ђинђићем, истичући да он то не чини и оцењујући да је Вучић бољи и успешнији него што је Ђинђић икада био.

Знам да у српској политици не смеш да кажеш две ствари - не смеш да критикујеш Ђинђића и да хвалиш Вучића. Ево ја сам урадио обе ствари, јер знам да је то истина, рекао је Вулин одговарајући на питања о безбедности председника Србије које је упутио посланик Српске напредне странке Александар Мирковић.

Мирковић је рекао да га забрињава релативизација претњи и ситуације у којој се налази председник Вучић и његова породица, наводећи да су посланици и раније упозоравали да нико не сме олако да схвати када на друштвеним мрежама људи позивају на убиство председника и када се кокетира са јасним алузијама да је довољно уперити снајпер на председника и да ће тиме све бити решено.

Посланик СНС је показао насловну страну недељника НИН из 2019. године, на којој је уперен снајпер према Вучићу, рекавши да не зна да ли је слична пушка пронађена код недавно ухапшене криминалне групе, али да се испоставља да је и тада било елемената да се запита да ли је Вучић безбедан.

Додао је и да је јуче објављена карикатура у медију који, како каже, контролише Драган Ђилас, на којој је поново уперен снајпер у Вучића.

У најмању руку је то неукусно када се држава обрачунава са мафијом. Сваком грађанину је јасно да је то позив да се снајпер и употреби, сматра Мирковић.

Вулин је одговорио да се безбедност председника и његове породице увек прво угрожава лажима и стварањем атмосфере да већина у Србији жели да тог човека нема, па да се онда јави храбри појединац који ће урадити то што наводно нација жели.

Приказали сте насловну страну недељника НИН где су Вучиха ставили пред снајпер. Није то била случајна фотографија. Та фотографија је морала да буде прилагођена да би се тај снајпер баш тако поставио, да би порука била јасна. Тако се врши припрема да неко једног дана дође и каже ја ћу учинити тај велики задатак, навео је Вулин.

Он је додао да је пре само неколико година један човек убијен снајпером у овој земљи.

И ово је мој став, знам да ће ме нападати, кажу да ја својим изјавам чиним све да изједначим Зорана Ђинђића и Вучића. Не. Александар Вучић не може да се пореди са Зораном Ђинђићем. Успешнији је и бољи него што је Зоран Ђинђић икад био, поручио је Вулин.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести