Вулин: Са Србима може сваки договор, али насиље никако

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин оштро је данас осудио изјаву министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић у којој је позвала на укидање Републике Српске
vulin
Фото: MUP

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин оштро је данас осудио изјаву министарке иностраних послова БиХ Бисере Турковић у којој је позвала на укидање Републике Српске, упоредила представника српског народа у Председништву БиХ Милорада Додика са Хитлером и заложила се за веће учешће странаца у решавању проблема у тој земљи.

У изјави за јавност, Вулин, који је и председник Покрета социјалиста, рекао је да БиХ јесте постојала без Исламске декларације некадашњег бошњачког лидера и председника БиХ Алије Изетбеговића и без мешања странаца, али да је с њима нестала.

Вулин је рекао и да је тешко објаснити зашто је разбијена СФРЈ, а није разбијена БиХ, а још теже да Албанци могу да покушају да добију државу на Косову и Метохији, а Срби не могу у БиХ.

Он је истакао да је градити БиХ на убијању Републике Српске сигуран начин да се разори БиХ и призове насиље и рат, и додао да све што се допусти Албанцима мораће се допустити и Србима.

Вулин је поставио и питање ако министарка спољних послова БиХ не признаје Дејтонско уређење БиХ, зашто би Срби признавали БиХ.

Истичући да су Срби у Другом светском рату били једини антифашистички народ у Европи, Вулин оцењује да им унуци из редова (муслиманске) Ханџар дивизије то тешко праштају.

Он такође указује да су Александар Вучић као председник свих Срба и Додик као председник Срба из Републике Српске потомци јасеновачких жртава, а да њихови саговорници из заједничких органа БиХ имају више емоција према убицама из Јасеновца него према њиховим жртвама.

Министар унутрашњих послова и председник Покрета социјалиста наглашава да са Србима може сваки договор, али насиље никако.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести