Вулин: Што је Србија јача, мир на Балкану биће дуготрајнији

БЕОГРАД: Војска Србије је опрема, наоружава и обучава, али не прети никоме, изјавио је данас министар одбране Александар Вулин и поручио да ће, што је Србија јача, мир на Балкану бити дуготрајнији.
aleksandar vulin, Ministarstvo odbrane
Фото: Министарство одбране

„Кад год је Србија била слаба, онда смо имали ратове. Свако улагање у снагу Војске Србије је улагање у мир на читавом Балкану и сви треба да буду задовољни због тога. Што имате јачу Србију, биће мир, јер ми чувамо мир“, рекао је Вулин гостујући на ТВ Хепи.

Вулин је навео је да је снага српске војске пре свега у њеним људима, које је успела да сачува, саопштило је Министарство одбране.

Како је рекао, захваљујући председнику Вучићу, прошле године су плате у војсци повећане два пута, што се, каже, није десило ни у време ЈНА, а да су за три године, три пута повећане плату.

„Није то још довољно и још ћемо радити на томе“, рекао је Вулин и додао да га Вучић свакодневно зове и пита за стање у војсци, да ли је обезбеђено све што је потребно, да ли се испуњавају сви задаци, какав је социјални положај, здравствена заштита и опремљеност припадника.

Министар је истакао да људи у Војсци Србије раде тежак и одговоран посао, а да би, било незамисливо како би протекла претходна два таласа корона вируса, да није било помоћи војске.

Он је навео да је српска армија много снажнија него што је била пре неколико година.

„То сви могу да виде, и пријатељи и непријатељи. Али, нека се према тој чињеници свако односи онако како се осећа“, рекао је Вулин и додао да ће војска бити још снажнија, а њени припадници и техника, у још бољем положају.

Додао је да је наоружавање војске важно, јер слобода нема цену, а војска да би била у стању да заштити нашу земљу, наш начин живота и Србе где год они да живе, мора бити наоружана и обучена.

„Када сте војно неутрални, онда је то највећа обавеза, јер онда сте сами, то је најчасније. Председник је изабрао најчаснији и најтежи пут. Војна неутралност значи да не припадамо ниједном пакту, да ћемо сами доносити своје одлуке, да ћемо сами одлучивати о томе како се развија наша војска, како је и зашто употребљавамо“, рекао је Вулин.

Додао је да је председник Србије једини државник на Балкану, а можда и у Европи, који потпуно самостално доноси одлуке, само у складу са интересима свог народа и да због стриктног држања до политике мира на Балкану, врло често трпи жестоке политичке ударце.

„Ипак, Вучић сматра да је борба коју води вреднија и важнија од њега“, рекао је Вулин, а додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести