Вулин: Сви Мигови 29 до краја године на небу

БЕОГРАД: Свих 14 МИГ-ова 29, до краја ове године или најдаље почетком следеће године биће у летном стању и чуваће наше небо, најавио је министар одбране Александра Вулин.
aleksandar vulin tanjug
Фото: Танјуг/ Тања Валић

"Тренутно имамо четири МИГ-а 29, спремна и у летном стању. Имамо још шест авиона МИГ 29 из руских донација и уговарамо још четири из белоруске донације. Сви они ће бити модернизовани и до краја године, евентуално почетком следеће, биће у летном стању и чуваће наше небо" рекао је Вулин за Танјуг.

Објаснио је за Тањуг да ће се осим ремонта наставити са модернизацијом и свих 14 авиона биће урађени на истоветан начин.

Биће сви у истој класи - то је класа 4+ генерације, једна од најмодернијих, истакао је Вулин и назначио да је од те класе боља само она генерација 5, али њу поседују само велике светске силе.

"Генерација 4+ је довољна за наше потребе, да ставимо до знања колико смо моћни и колико не треба нико да размишља о томе да нападне Србију" поручио је министар одбране.

"До краја године биће завршен по један хеликоптер Х-145 М, један за ВС и један за полицију са одговарајућим наоружањем и обуком. Читав уговор ће бити завршен идуће године када ће укупно девет хеликоптера бити додељено министарствима одбране и унутрашњих послова у складу са њиховим потребама и задацима" прецизирао је.

Интензивно се уз набавку опреме ради и обука пилота, јер "захваљујући доброј фискалној ситуацији и дисциплини коју је увео председник Вучић све плаћамо на време, а некад и унапред, па добијамо разне попусте".

Илустровао је то чињеницом да смо у овом случају, набавке хеликоптера, баш због таквог начина плаћања добили бесплатну обуку и уштедели 400.000 евра.

Фото: Tanjug

Све нам је потребно, каже Вулин на питање шта је ВС потребно опреме, истичући да смо 1999. године изгубили ратно ваздухопловство и ваздухопловну одбрану, али да је потпсивањем председника Вучића са председником Русије Владимиром Путином војно-техничког споразума наше војно ваздухопловство спасено, и ми смо сада по том питању регионална сила.

"Све се обнавља. Од копнене војске до ваздухопловства. Чак и речне фотиле, на које често заборављамо. Наше бродове, опремамо одговарајућим топовима, ракетама, радарима. Дакле, сви сегменти Војске Србије заслужују модернизацију и заслужују нову набавку која није рађена деценијама" указао је.

У оквиру војно-техничког споразума, прецизирао је, очекујемо, још 30 модернизованих тенкова ТЕ-72, као и борбених оклопних возила пешадије, такође, модернизовнаих у складу са највећим светским нивоом.

"Очекујемо да ћемо у наоружање примити и наша борбена возила пешадије, какав је Лазар 3, и неких 40 различитих система наоружања који ће ући у наоружање ВС у што краћем року" рекао је Вулин.

Важно је, додао је Вулин, да смо војно неутрална земља, и као таква можемо да се наоружавама и на истоку и на западу.

"Гледаћемо где је за нас повољније, гледаћемо шта више одговара конфигурацији наше војске" каже министар и понавља да се војно-технички споразум са Русијом одвија на најбољи могући начин, и да је веома задовољан и роковима и техником и динамиком.

Рекао је и да ВС после дугог низа година смањује технолошки јаз када су у питању опто-електронска средства, стварају се специјалне јединице па и војска која може да ратују и ноћу...

Министар верује да када будемо завршили процес опремања и реорганизације ВС да ћемо моћи да кажемо да смо најјача земља у региону и да смо у стању да заштитимо свој територијални интегритет "своје небо, своју воду и своју земљу".

По питању развоја војне индустрије Вулин истиче да јеона много значуи ада то није би случај до 2012. године.

"Војна индустрија много значи, а није значила до 2012. године. Вучић је први министар одбране који је препознао значај одбрамбене индустрије, пре њега су одбрамбену индустрију спремали за приватизацију, спремали су да је угасе, да је сруше и да је из стечаја јефтино купе и да то буде забран неких приватника" наглашава.

Данас, истиче министар, четири пуита више новца приходује одбрамена индустрија него 2012. године.

Како каже и у томе се види оријентација државе и прецизира да се ове године очекује да ћемо имати уговорених послова у вредности 680 милиона долара, док је прошле године тај износ био 580 милиона долара...

"Стално се наставља тренд раста" нагласио је Вулин, и рекао да се тражи муниција, али сложени борбени системи...

"То је мало ко очекивао од мале земље са скромном индустријом, али показали смо да и у сложеној индустрији можемо да се носимо са великим земљама" рекао је Вулин и оценио да је време да пређемо на виши ниво производње муниције, те да се новац добијен од Владе и зарађен уложи у развој технологије.

Све више ће се тражити "паметна муниција", уверен је министар и објашњава да је реч о муницији са посебним карактеристикама и могућностима програмирања, а на нама је да пратимо тржиште и да на све промене спремно одговоримо.

Фото: Танјуг/ Тања Валић

Како је рекао исправља се деценијско планско уништавања ВС, од уништавања њене опреме, оружја, технологије, па до уништавања морала, попуне, резерве, обуке..

"Све оно што је за НАТО агресије показало успех, показало да може да брани једну земљу, уништавано је плански, од технике до људи" назначио је Вулин.

Поводом повремених питања "зашто се Војска Србије наоружава, зашто се јача, зашто се повећава ниво њене борбености" Вулин је рекао да је то излично питање у случају војно неутралне земље попут Србије "јер земља која је војно неутрална не може да ризикује да буде ненаоружана, војно слаба и необучена". 

"То може себи да допусти себи неко ко је у саставу неког војног савеза, па онда може да штеди новац на томе или да не испуњава своје обавезе јер увек ће бити неко ко ће доћи у тренутку невоље. Код нас неће доћи нико, неће доћи ниједна велика сила да нам помогне" рекао је Вулин и додаје да ћемо ми бити сами, ако дође до било каквог оружаног сукоба, што на Балкану нико никада не може да искључи.

"Зато је боље питање зашто се земље у региону наоружавају, боље питање је зашто чланице НАТО пакта набављају модерно наоружаје. Од кога се штите земље НАТО пакта бивше чланице СФРЈ. Од Србије?" пита министар и поручује им да штеде новац, да га дају за нешто корисније и паметније, јер им Србија неће бити претња. 

"Немамо територијалних претензија према било коме, немамо разлога да нападнемо било кога, а и ми нажалост морамо да будемо наоружани и морамо да будемо јаки" рекао је Вулин.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести