За време Вучевића као градоначелника Новог Сада за муслимане почеле да се организују бајрамске софре

Једно од обележја мултикултуралности читаве Србије, па и Војводине јесте и значајно присуство муслиманског становништва. Иако се, из логичних разлога, највећи део грађана наше земље исламске вероисповести везује за југозападне делове Србије, Рашку област и простор око Новог Пазара, Сјенице, Тутина, Пријепоља, затим за подручје наше јужне покрајине Косова и Метохије, као и за Прешево и Бујановац, муслиманског живља има и у Новом Саду и целој Војводини. Суботица чак има и Мухаџир—џамију, отворену 2008. године.
Милош Вучевић
Фото: Дневник/Јарослав Пап/Град Нови Сад/Илустрација

Нови Сад, пак, у време када је градоначелник био садашњи министар одбране Милош Вучевић претворила је у традицију праксу да се за велике муслиманске празнике: Рамазански и Курбан бајрам организују бајрамске софре које су почеле да носе и леп и симболичан назив Улица отворених срца. 

Фото: Youtube Printscreen

Реис Насуфовић: Најдражи човек за бољу будућност јесте Вучевић

О томе колико је Нови Сад град отвореног срца за припаднике муслиманске вере сведоче можда најбоље речи Сеада еф. Насуфовића реиса—ул—улеме Исламске заједнице Србије. Он је на бајрамској софри приређеној још 5. јула 2016. године рекао: 

-    Нама најдражи човек на путу успеха и наде за бољу будућност наше заједнице јесте градоначелник Милош Вучевић са којим се већ трећи пут сусрећем и сваки сусрет ме изнова радује, као и долазак у Нови Сад.

Интензивне и блиске везе Града Новог Сада и Исламске заједнице Србије посведочене су и од стране амбасадора Србије у Саудијској Арабији Мухамеда Јусуфспахића који је био више пута гост тадашњег градоначелника Вучевића, и њих двојица су истицали међуверски склад и мултикултуралност као врхунске циљеве којима се тежи у Новом Саду. 

Министар одбране Вучевић војног имама Јусуфспахић унапредио у потпуковника

Овакву праксу Милош Вучевић је наставио и као министар одбране. Поред редовних честитки муслиманским верницима за њихове највеће празнике, министар Вучевић је више пута од стране најугледнијих представника исламске верске заједнице био хваљен због својих бројних квалитета, као и изузетне сарадње са муслиманима. Почетком овде године, на предлог начелника генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, а наредбом министра одбране Милоша Вучевића муфтија београдски Исламске заједнице Србије и главни војни имам Војске Србије Мустафа Јусуфспахић унапређен је у чин потпуковника. 

Овакви потези са обе стране охрабрују и показују да је заједнички живот и међусобно поштовање не само могуће, већ да се у Новом Саду и Србији изузетно поштује једна од најзначајнијих цивилизација у историји човечанства.

Борис Стојковски, историчар
 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести