Загорки Доловац трећи мандат

БЕОГРАД: Скупштина Србије изабрала изабрала је вечерас Загорку Доловац за Републичког јавног тужиоца, којој ће то бити трећи мандат, будући да је на функцији од 2010. године.
Zagorka Dolovac  Foto Tanjug/D.Kujundžić
Фото: Загорка Доловац Фото: Танјуг/Д.Кујунџић

Нови шестогодишњи мандат Загорке Доловац почиње у јануару 2022.године.

Она је раније представила Државном већу тужилаца програм организације и унапређења рада јавног тужилаштва за период од 2022. до 2028. године.

Навела је да су јој приоритети у раду одлучна борба против криминала, нарочито против корупције, јачање међународне сарадње, повећање ефикасности кривичног гоњења кроз ефикасну примену тужилачке истраге.

“Надам се да ћу бити у могућности да надоградим претходно остварено и још више допринесем владавини права и ефикаснијем раду правосуђа”, навела је тада Доловац.

Доловац је рођена у Новом Саду, завршила је гимназију у Сремским Карловцима, дипломирала је на Правном факултету у Новом Саду 1989. године, а правосудни успит је положила 1992. године.

Од 2004. до 2007. била је заменик окружног јавног тужиоца у Новом Саду, од 2007. до 2009. налазила се на месту в.д. окружног јавног тужиоца у Београду, а од 1. јануара 2010. је Републички јавни тужилац.

Јавног тужиоца на предлог Владе бира Народна скупштина са листе кандидата које утврђује Државно веће тужилаца и на период од шест година.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести