Заједничка изјава Вучића и Алијева: Продубљивање стратешког партнерства

БЕОГРАД: Председници Србије и Азербејџана, Александар Вучић и Илхам Алијев разговарали су данас о перспективама развоја односа две земље и, позивајући се на Декларацију о пријатељским односима и стратешком партнерству, потписану у Бакуу из 2013. и Заједнички акциони план о стратешком партнерству из 2018, потврдили су заједничке интересе за продубљивање стратешког партнерства између Србије и Азербејџана.
с
Фото: FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ nr

У заједничкој изјави наводи се:

1. Поново потврђујући своју посвећеност циљевима и начелима Повеље УН, Србија и Азербејџан одлучно међусобно подржавају суверенитет, територијални интегритет и неповредивост међународних граница.

2. Стране изражавају спремност да негују политички дијалог у свим областима стратешке билатералне сарадње, као и о међународним и регионалним питањима од заједничког интереса.

3. Стране истичу значај ближе координације иницијатива које су предложиле у оквиру међународних организација чије су чланице Србија и Азербејџан, а посебно УН и њених специјализованих институција, ОЕБС-а, Савета Европе и Организације за црноморску економску сарадњу.

Такође истичу спремност да заједнички делују у оквиру Покрета несврстаних земаља и Програма "Партнерство за мир" Организације Северноатлантског пакта.

4. Стране истичу неопходност јачања како билатералне, тако и мултилатералне сарадње у борби против ширења оружја за масовно уништење, тероризма, сепаратизма, екстремизма, транснационалног организованог криминала, незаконите трговине оружјем, наркотицима и психотропним супстанцама, трговине људима, прања новца, кривичних дела у области информационо-комуникационих технологија, као и других нових безбедносних изазова.

5. Стране наглашавају да ће се две државе уздржати од било каквих радњи које штете односима стратешког партнерства и да ће се међусобно обавештавати и одмах обавити консултације у случају било какве претње.


Потписан споразум Србије и Азејберџана о реадмисији

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић и министар унутрашњих послова Азербејџана Вилајат Ејвазов, потписали су данас у Београду Споразум између влада Србије и Азербејџан о реадмисији лица која незаконито бораве.

Током сусрета, министри су се осврнули на актуелне безбедносне изазове са којима се сусрећу обе земле, саопштио је МУП.

Констатовано је да је сарадња Србије и Азербејџана у области безбедности на високом нивоу, а да има простора да се даље унапреди и интензивира, посебно у области сајбер безбедности, сузбијања ирегуларних миграција, борбе против транснационалног организованог криминала, као и у борби против кријумчарења наркотика.


Стране потврђују своје обавезе да спрече коришћење своје територије, комуникационих система и друге инфраструктуре од стране било којег међународног актера у сврху припреме или извођења оружане агресије или других непријатељских акција и претњи против држава Страна.

6. Стране подстичу размену посета на различитим нивоима, интензивирање и ширење контаката између парламентараца и шефова министарстава, представника релевантних структура, у циљу продубљивања стратешког партнерства и јачања међусобних активности.

7. Стране истичу значајну улогу међупарламентарних група пријатељства које делују у скупштинама Србије и Азербејџана у јачању пријатељских и обострано корисних односа између две државе.

8. Имајући у виду да су међусобна улагања један од основних подстицаја економске сарадње, стране изражавају спремност да јачају, штите и промовишу улагања у областима од заједничког интереса.

9. Стране констатују да придају посебан значај активности Међувладине комисије Србије и Азербејџана за трговину и економску сарадњу и подржавају одржавање њених састанака на редовној основи.

У том контексту, истичу значај улагања заједничких напора у циљу повећања обима међусобне трговине и диверсификације њене номенклатуре.

10. Стране подржавају стварање повољних услова за предузетништво, организовање заједничких пословних догађаја у циљу развоја билатералних пословних односа, као и ширење директних веза између пословних заједница двеју земаља.

11. Констатујући изузетну улогу туризма у обезбеђивању економског раста, стране наглашавају неопходност заједничког деловања у том правцу.

12. Стране подстичу размену искустава и унапређење сарадње у области мултикултурализма, науке и образовања, здравства, животне средине, социјалне заштите, омладинске и спортске политике између две државе, између осталог, кроз одржавање редовних билатералних састанака и дана културе.

13. Стране стимулишу успостављање директних контаката између градова две државе у трговинско-економској, научно-техничкој и културно-хуманитарној области и у том погледу високо цене изградњу веза братимљења између градова Србије и градова Азербејџана.

14. Стране су се сагласиле о формирању Савета за стратешко партнерство између Србије и Азербејџан у циљу ефикасног решавања приоритетних питања од заједничког интереса и подизања билатералних односа стратешког партнерства на квалитативно нови ниво.

Потпис на заједничку изјаву, ставили су председници Вучић и Алијев.

Вучић: Србија поносна на своје азербејџанске пријатеље

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић испратио је данас председника Азербејџана Илхама Алијева, који је боравио у званичној посети Србији, и том приликом поручио да је уверен да ће “нераскидиво и искрено партнерство наставити да јача” на добробит две земље.

Вучић је нагласио и да је “Србија увек поносна на своје пријатеље” .

“И када их дочекује и када их испраћа, Србија је увек поносна на своје пријатеље. Док желим срећан пут председнику Алијеву остајем уверен сам да ће наше нераскидиво и искрено партнерство наставити да јача на добробит Србије и Азербејџана!”, написао је Вучић на Инстаграм профилу ''будућностсрбије".

Вучић: Алијев обећао да ће поново посетити Србију

БЕОГРАД: Председник Александар Вучић приредио је данас свечани ручак у част председника Азербејџана Илхама Алијева, који борави у званичној посети Србији.

Вучић је саопштио да је од председника Алијева добио обећање да ће поново посетити Србију.

"Наздравили смо пријатељству, стратешком партнерству и заједничкој визији будућности наших земаља. Добио сам обећање од председника Алијева да ће поново посетити Србију и тиме још једном учинити велику част нашој земљи” написао је Вучић на инстаграм профилу "Будућностсрбијеав".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести