Заклетва председника у подне, Николић предаје државни печат

Тачно у подне, у Дому Народне скупштине Александар Вучић положиће данас заклетву пред народним посланицима. Сат касније прећи ће у здање прекопута, на Андрићевом венцу, где ће председник у одласку Томислав Николић предати дужност новоизабраном председнику. Свечана примопредаја дужности између Николића и Вучића биће обављена у 13.10 сати, у Свечаној сали зграде председника републике, саопштила је председникова Прес-служба.
Dom Narodne Skupstine/ arhiva Dnevnika
Фото: Dnevnik.rs

Поводом ступања на дужност новог шефа државе биће уприличена смотра Војске Србије, а начелник Генералштаба Љубиша Диковић поднеће рапорт новом председнику. Николић ће Вучића, како је најављено, дочекати испред главног улаза зграде председника републике. Њих двојица имаће краћи разговор у четири ока, а Николић ће Вучићу уручити и државни печат, као и посебну заставу, стандарту председника Републике.

Изабрани председник Србије положиће заклетву на Уставу и Мирослављевом јеванђељу.

На тај начин, објашњавају у протоколу, показује се поштовање према држави, традицији и правним тековинама. Свечану церемонију обележиће и интонирање државне химне „Боже правде”. Полагање заклетве пажљиво је испланирано и биће испреплетено симболиком, с идејом да се установи тачна церемонија ступања на дужност будућих председника.


Финално гланцање
Током јучерашњег дана трајале су опсежне припреме и финално гланцање за данашњу свечаност у главном граду, на релацији Трг Николе Пашића – Пионирски парк. Сређивано је зеленило и цвеће, заблистала је фонтана испред Скупштине, а „паук” се побринуо да не буде непрописно паркираних возила. Асфалтиран је и део тротоара којим ће кроз Пионирски парк проћи новоизабрани председник Србије.

Грађани ће целу церемонију полагања заклетве моћи да прате на видео-биму. Директан пренос најављује РТС. Очекује се да ће велики број грађана доћи пред Дом Народне скупштине, у знак подршке Александру Вучићу на новој функцији.

На свечаној седници биће присутан и велики број гостију, челни људи највиших државних органа, поглавари верских заједница, дипломатски кор...

Председник републике бира се на пет година.

Мандат председника републике почиње кад положи заклетву пред Народном скупштином.

Вучић ће постати пети председник Србије, што је функција која је уведена по Уставу 1990. године. Пре тога Србија је имала председника Председништва. Место на Андрићевом венцу први је заузео Слободан Милошевић пре 27 година и на тој функцији је био све до 23. јула 1997. Након тога нови председник је био Милан Милутиновић, који је био шеф државе до 2002. године. Трећи председник Србије постао је Борис Тадић 2004. године и он је био на тој функцији до 2012, када је скратио мандат, а на изборима је изгубио од Томислава Николића.

Мандат шефа државе траје пет година, а нико не може више од два пута бити изабран на ту функцију. Томислав Николић на Андрићевом венцу провео је пун председнички мандат.

Влада Србије основала је пре недељу дана Канцеларију за сарадњу с Русијом и Кином, на чијем челу би требало да буде Николић.   

  С. Ст.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести