Закон о референдуму у четвртак, измена Устава следеће недеље

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић најавио је да ће Закон о референдуму бити на дневном реду у четвртак и да ће у току следеће недеље на дневном реду Народне скупштине бити предлог текста уставних амандмана, након чега ће се расписати референдум за 16. јануар.
poslanici
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Посланици Скупштине Србије данас почињу расправу о Предлогу буџета за 2022. годину и планирани буџетски приходи су 1.516 милијарди динара, док су расходи 1.717 милијарди динара, а председник Скупштине изјавио је да ће гласање бити одмах након расправе.

Искористићемо могућност да чим се заврши расправа о буџету, да се одмах гласа и да се не чека крај целе седнице. Данас почиње расправа, а зависно од броја амандмана, само тај део који је везан за буџет ће одмах бити на гласању, рекао је Ивица Дачић, гостујући на РТС-у.

Дачић је додао и да би предлог Закона о буџету могао већ сутра да буде усвојен уколико све буде како је планирано.

Када је у питању Закон о референдуму, Дачић је рекао да ће посланици о њему расправљати на дневном реду у четвртак.

Упитан да прокоментарише замерке дела јавности што није било јавне расправе о овом Закону, Дачић је објаснио да се Закон мора донети сада, како би могле да се изведу Уставне промене, те поручио да годинама уназад референдум није био предмет расправе.

Свих ових година није се размишљало о референдуму и то никоме није био приоритет, још од 2006. године када је промењен тај основни услов за успех референдума, а то је да не треба да изађе више од 50 одсто, већ је потребно да гласа већина од изашлих, рекао је он.

Говорећи о Уставу, Дачић је истакао да је Србија у процесу Уставних промена и то у оном делу Устава који се тиче правосуђа и навео да ће избор свих судија и тужилаца у следећем периоду бити у рукама судских или правосудних органа.

Најавио је да ће следеће недеље на дневном реду Народне скупштине бити предлог текста уставних амандмана.

Ако се донесе Закон о референдуму, након тога се расписује референдум за 16. јануар, како би се стигло да се све заврши у овом сазиву, објаснио је Дачић.

Поручио је да Закон о референдуму ступа на снагу одмах и да се чекао став Венецијанске комисије.

Казао је да је комуникација са Венецијанском комисијом била динамична и додао да је оцена за текст амадмана и за Закон о референдуму позитиван.

Ми смо први пут имали веома динамичну комуникацију са Венецијанском комисијом. Добили смо позитивно мишљење и за текст амандмана и за закон о референдуму, указао је Дачић.

Такође, истакао је да је неопходно да се формира Републичка изборна комисија, која ће спроводити референдум.

Председник Скупштине навео је да је његов задатак да за Изборну комисију предложи додатних шест чланова и шест заменика из редова опозиције, који ће спроводити и изборе и референдум.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести