Вучић: Рекао сам патријарху отворено све што мислим...

БЕОГРАД: Рекао сам патријарху, отворено, све што мислим, и о Косову и Метохији, и другим питањима, и ја сам од њега чуо све што он мисли и што мисли СПЦ, рекао је председник Александар Вучић после састанка са патријархом Иринејом.
vucic irinej
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Вучић је новинарима пренео да су он и патријарх саслушали један другог док су говорили о националним и државним питањима.

Задовољан сам што ме је саслушао, рекао је председник и прецизирао да су разговарали о положају Срба на Косову и Метохији, о положају српског народа у БиХ, Хрватској, Црној Гори, као и последицама злочина и убијања и протеривања у акцији Олуја, пре 23 године, али и о катастрофалним демографским кретањима и неопходности предузимања озбиљних и одговорних мера за опстанак српског народа. 

Каже и да је упознао патријарха с разговорима и садржини разговора у Бриселу, изјавио је председник Србије после разговора с патријархом СПЦ. 

Како је навео, патријарху је на отворен начин рекао све што мисли и о КиМ и свим другим важним питањима, а да је такође саслушао и чуо од патријарха све што он и црква мисле. 

Председник је навео да је протеклих дана забележено снажно, вишеслојно агентурно деловање, због чега је Србија доведена у ситуацију да се брани од трачева. 

И сад би требало да будемо срећни? Требало би да будемо срећи да се нешто догодило - формирање ЗСО, а не што нас данас нису побили. Претходних дана имали смо деловање из разних центара моћи како се нешто сташно кува, како су страшни злочинци из Београда са нешто мало мањим злочинцима у Приштини нешто спремају... Тај ко то каже мора бити не само злонамеран, него тежак болесник, каже он.
Поновио је да је Србија међутим успела у томе да се сачува сваки живот. 

А онда нас вас оптужују да се договарате с Приштином да убијате Србе како бисте остварили своје политичке циљеве. Нема тог лекара који може да вам помогне. Своју земљу оптужујете да је злочиначка и да ће да убија своје људе. Где се то десило -  никада и нигде, приметио је Вучић. 

Али, каже, било је важно да се изађе са свим тим како Срби ништа не би могли да траже, додао је он.

Зато сам молио Србе на КиМ да не предузимају ништа, да издрже још неколико дана да се види шта та мрежа ради, рекао је Вучић.

Шта је то држава Србија организовала, шта је то лоше урадила, шта су Срби лоше урадили? Осим што бисмо ми желели да не буду сви Косовари него и Срби и да, колико је то могуће, припадају српкој држави. И у томе је мој грех и грех српске државе. Зато нам те придике држе они коју своју држваност променили у косоварску, закључио је он.


Компромисно решење није на видику

Председник Србије Александар Вучић рекао је да компромисно решење за Косово није на видику и да није оптимиста по том питању. 

На питање новинара о томе шта је то коначно компромисно решење за Косово о којем сви стално говоре, Вучић каже: 

Коначно ће бити онда када буде коначно, не пре тога. О томе ћу говорити ако буде могуће постизање таквог решења. Сада таквог решења нема и нисмо га добили. Да ли је на видику? Мислим да није. Нисам оптимиста, рекао је Вучић. 


Претходно је одржана седница Савета за националну безбедност, коју је председник Србије претходно сазвао поводом ситуације на КиМ.. 

Савет је, како је пренето новинарима после седнице која је трајала нешто више од два сата, био приморан да разговара данас о безбедности Срба на КиМ, уместо о неспровођењу Бриселског споразума, иако је 1930. дан како, на пример, Приштина није испунила договор о Заједници српских општина.

То је последица чињенице, према ономе што је речено после Савета, да су поједини политичари, као и црквени великодостојници, дезинформацијама о наводном планираном сценарију и намерном изазивању инцидената створили атмосферу небезбедности за Србе на КиМ, али и ослабили позицију Србије. 

Фото: Tanjug (video)

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести