Заседа Скупштина АПВ: И у Војводини цензус пада на три одсто

НОВИ САД: Посланици Скупштинске Аутономне Покрајине Војводине данас ће на 36. седници у овом сазиву одлучивати о промени правила за избор посланика смањењем цензусног прага за улазак у покрајински парламент с пет одсто на три, као и правила да на кандидатској листи буде представљено најмање 40 одсто жена, а промене би требало да се примењује на следећим изборима, који се најављују за април, сазнаје „Дневник“.
s
Фото: Dnevnik.rs

Иако су у званичном позиву за данашњу седницу утврђене три тачке дневног реда, међу којима је Предлог покрајинске скупштинске одлуке о ребалансу буџета Војводине за 2020. годину, те Предлог одлуке о задуживању за финансирање капиталних инвестиционих расхода, очекује се да ће у дневни ред бити увршћена и измена и допуна Покрајинске скупштинске одлуке о избору народних посланика за Скупштину АП Војводине, што је „Дневнику“ потврдио и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор.

Измена изборног правилника за покрајинске изборе, како је Пастор објаснио за „Дневник“, заправо је усаглашавање с недавно донетим изменама Закона и избору народних посланика и Закона о локалним изборима, који су усвојени у Скупштини Србије и предвиђају смањење изборног прага на три одсто и учешће не мање од 40 процената жена на изборним листама на републичким и локалним изборима.

Обавио сам консултације с представницима свих посланичких група, у намери да им предочим те промене, и позвао их да се прикључе иницијативи. Посланичке групе Српске напредне странке, Савеза војвођанских Мађара и Социјалистичке партије Србије биће предлагачи те иницијативе, остале посланичке групе нису прихватиле да буду предлагачи, што не значи да неће гласати за усвајање измена одлуке о избору посланика на покрајинским изборима, рекао је Пастор.

Фото: Dnevnik.rs

Сви на консултацијама

Пастор је напоменуо и да су на консултацијама били представници свих посланичких група, укључујући и оне које бојкотују скупштинске седнице, истичући да су, без обзира на неучешће у скупштинским седницама, представници тих странака доста често присутни на седницама Колегијума Скупштине Војводине, а учествују и на седницама скупштинских одбора.


Ту информацију потврдио је и шеф посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“ Миленко Јованов, али и шеф посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ Ђурађ Јакшић, који је рекао да је на разговору с председником покрајинског парламента одбио да СРС буде предлагач поменуте иницијативе, али је најавио да ће посланици те странке подржати смањење изборног прага и повећање броја жена на листама.

Подсећам да смо 2004. године, када је СРС имао највећи рејтинг, од преко 35 одсто, предлагали смањење цензуса с пет одсто на три да би више странака имало своје представнике у скупштинама на сва три нивоа власти, казао је Јакшић за „Дневник“.

Тај предлог ће, како је додао, подржати, као што су за њега гласали у Народној скупштини, иако имају доста примедби на његов садржај.

Шеф посланика Лиге социјалдемократа Војводине у Скупштини Војводине Бранислав Богарошки рекао је да ће уочи данашње седнице саопштити своју одлуку о томе хоће ли подржати тај предлог. Подсећамо да су посланици те странке у Народној скупштини Србије подржале и смањење изборног прага и већу заступљеност жена на изборној листи на републичким и локалним изборима па се очекује да по том питању неће мењати став ни када је у питању покрајински ниво.

Председник Скупштине Иштван Пастор навео је и да је посланица Зелене странке Бранислава Јефтић предложила да се број потписа потребних за предају кандидатске листе промени са 6.000 на 3.000, али процењује да тај предлог неће бити усвојен.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести