Најјача странка и губи и добија смањењем цензуса

Избори, који ће по свему судећи бити 26. априла, требало би да у парламент уведу више политичких играча.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Након што су усвојене измене закона о парламентарним и о локалним изборима, за стицање статуса парламентарности биће довољно три одсто. И не само то, у скупштинска здања ушетаће и више народних представница, којих ће и у Дому Народне скупштине и у локалним парламентима бити 40 одсто.

Директор агенције „Ипсос стратеyик маркетинг” Срђан Богосављевић сматра да смањивањем изборног цензуса с пет одсто на три владајућа странка губи, али због најаве бојкота на неки начин и добија јер ће у парламенту бити шареније, с више странака.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић је изјавила да је бојкот избора, којег се појединци још „држе као сламчице спаса”, потпуно пропао јер сви који се представљају као Савез за Србију нескривено излазе на локалне изборе, осим Драгана Ђиласа.

Срђан Богосављевић наводи да у Србији 60 одсто бирача зна за кога ће гласати, а да се остали одлучују у последњем тренутку

– Да ли Ђилас излази на изборе или не? Сви ти који се представљају као СзС нескривено излазе на локалне изборе. Шта ти бојкотујеш? Исти су избори и на локалу – казала је Маја Гојковић, додајући да једино Ђилас не жели да изађе на изборе јер њега не интересује да буде у парламенту већ да „заради и профитира материјално”.

Како је рекла, зна се шта ће Ђилас да ради после бојкота, али је питање шта да раде људи који се 30 година баве политиком и који су стварали те странке.

– Шта ће они да раде? Четири године да буду на улицама, да законе предлажу на улици? – упитала је Маја Гојковић.

Навела је да се смањењем цензуса омогућава ширина политичких идеја у парламенту и онемогућава да неко помисли да ће улица заменити парламент. Оценила је да је бојкот „идеја без идеје шта да се ради после бојкота”, и навела да је седница на којој су усвојене измене изборних закона показала како парламент треба да изгледа и да дијалог треба да се врати у Скупштину.

По Богосављевићевој процени, странкама је повећана могућност уласка у парламент, што може имати позитивне, али и негативне последице.

– То може бити добро јер је три одсто гласова довољно да неко буде репрезент 90.000 или већ колико грађана – објашњава Богосављевић. – Међутим, не ваља што је тај цензус остао и за коалиције, а иначе је бољка нашег система да имамо мноштво странака у парламенту и у Влади. Немамо пуну одговорност пред бирачима јер половина тих странака никада није ни била на изборима.

Зорана Михајловић предочава да ћемо после ових избора имати 100 жена у Народној скупштини

Истиче да мањи цензус свакако није рестриктивна ствар за странке које ће учествовати на изборима.

– Бојкот је легитиман начин борбе када се с нечим не слажеш. Врло мало је успешних бојкота, али има и таквих. Питање је процене. Када треба да вагате, није лако – казао је Богосављевић.

Навео је и да у Србији 60 одсто бирача зна за кога ће гласати, а да се остали одлучују у последњем тренутку. Подвикао је и да први пут после СПС-а у Милошевићево време имамо странку за коју можемо да кажемо да је сама на власти јер има 50 одсто посланика, па је за све што уради или крива или заслужна.

Последња седница парламента донела је још једну поделу на опозиционом полу. Поводом навода председника ДС-а Зорана Лутовца да је индикативно што су посланици владајуће коалиције подржали предлог посланице ДС-а Гордане Чомић која је прекинула бојкот седнице парламента и предложила поједине измене Закона о народним посланицима, Маја Гојковић каже да је Ђилас Лутовцу отео странку.

– Не знам да ли Лутовац то приметио – рекла је она, и навела да су многи чланови који су стварали странку, међу којима су Драгољуб Мићуновић и Гордана Чомић, приметили да је странку „киднаповао” Ђилас.

Додала је да Лутовац неће то сам себи да призна и покушава да од себе и остатка ДСа направи жртву Александра Вучића.

– Вучић нема времена да се бави ДС-ом – поручила је Маја Гојковић.

Казала је и да су поједини чланови ДС-а свесни тога да се бојкотом та странка гаси, а да се посланички клуб Бошка Обрадовића распао и да посланици не желе да га прате у намери да бојкотује изборе.

Нагласила је да је циљ Србије пуноправно чланство у ЕУ.


Повереница за више жена и младих

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић препоручила је свим општинама и градовима да предузму мере да би се обезбедило веће учешће жена и младих у свим сферама политичког и јавног одлучивања. Подсетила је на анализу повереника, која је показала да у политичком и јавном животу Србије жене нису довољно заступљене на регионалном и локалном нивоу, где су, примера ради, само њих 12 биле председнице општина или градоначелнице. Исто тако, само 1,8 одсто младих је на месту председника општине или града, младих нема међу председницима локалних скупштина, а свега пет одсто их је освојило одборнички мандат.

Потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић рекла је да је сада у парламенту сваки трећи посланик жена, а после ових избора имаћемо 100 жена у Народној скупштини и ако се упоредимо с ЕУ – доста смо добри.


– Вредно радимо, позивамо све странке да пруже помоћ у испуњењу тог циља у наредном сазиву. Постаћемо чланица ЕУ. Шта ће они радити, како ће они заузети парламент мимо воље грађана – нећу да размишљам о томе. Нећемо дозволити да се понови 5. октобар и паљења Скупштине и крађа слика – рекла је Маја Гојковић.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац оценио је  да лидер СНС-а и председник Србије Александар Вучић покушава да уништи ДС или преузме контролу над том странком. Он је оценио и да су медији „мало сензационалистички” пренели вест Етичког одбора, који је препоручио да се покрене дисциплински поступак против Гордане Чомић, а не да она буде искључена из странке.

– Да ли ће бити изречена нека дисциплинска санкција и која – о томе ће одлучивати надлежни органи ДС-а – рекао је Лутовац.

Лидер Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак осудио је реакције дела опозиције на појављивање посланице ДС-а Гордане Чомић у парламенту, и истакао да су њени предлози на месту.

– Демократска странка је изгубила компас и она је демократска само по називу – оценио је Чанак.

На молбу да прокоментарише наводе да је Гордана Чомић „Вучићев човек”, рекао је да „већу глупост није чуо”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести