Заштитићемо лесковачки ајвар и футошки купус и на нивоу ЕУ

БЕОГРАД: Србија ће настојати да заштити своје пољопривредне и прехрамбене производе, између осталог лесковачки ајвар и футошки купус, као брендове на нивоу ЕУ како би могла да их тако пласира потрошачима на европско тржиште, изјавио је данас министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић. 
kupus, Dnevnik/Filip Bakić
Фото: Дневник/Филип Бакић

Упитан о поглављу 12 у преговорима са ЕУ које се односи на безбедност хране и да ли ће у Србији моћи да се настави традиционална производња ајвара и ракије, министар је за ТВ Прва рекао да домаћини не треба да брину, јер ће и даље за своје потребе моћи да производе ракију у казанима. 

Међутим, додао је министар, уколико неко жели да се бави индустријском производњом ракије мораће да се, као и до сада, региструје и добије сертификат. 

"Немојте да плашите народ. Није то баш такав баук. Претходних 10 година наслушао сам се прича о тој ракији да сам мислио да кога видимо са казаном да ћемо морати да га јуримо. Наравно, те приче не стоје", наводи Недимовић. 

На питање о коришћењу средстава из ИПАРД фонда ЕУ намењеног пољопривреди, Недимовић каже да се до сада за коришћење средстава пријавило више од 500 пољопривредника. 

Каже да у односу на друге државе које су користиле ИПАРД средства у претходних 10 до 15 година, Србија има много више апликација спрам броја пољопривредника. 

"Конкурси се с времена на време објављују. Јуче је објављен један који се тиче физичке имовине, објеката, силоса, различитих складишта која су неопходна и опреме која иде уз то", каже министар. 

Поводом навода да се италијански Фереро повлачи из Србије, Недимовић је поновио да је то дезинформација, те да произвођачи лешника у Србији не треба да брину јер Фереро остаје да се развија у Србији и представио је такав програм до 2025. године. 

"Фереро је завршио своју прву фазу, подигао је 600 хектара свог засада, има 197 коопераната, тренутно негде око 1.000 хектара укупно. Њима је идеја да дођу до 10.000 хектара у кооперацијама. То је укупно скоро 10 пута више него што тренутно сад раде", рекао је Недимовић. 

Плодови лешника, каже, тек после седам година дају прве праве плодове и додаје да су у Србији такве климатске прилике да италијанској компанији савршено одговара квалитет лешника са овог простора. 

"Нека не брину људи", поручио је министар произвођачима лешника.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести