Зашто су страни дронови надлетали Србију?

Појава наведених летелица може се довести у везу са илегалним активностима, пребацивањем миграната од стране организованих криминалних група преко државне границе, шверцом роба, наркотика, акцијама дрвосеча и других који се баве нелегалним радњама.
Dron  Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Ово појашњене је Спутњик добио ексклузивно од Војске Србије поводом информације да су стране беспилотне летелице крајем марта ушле у ваздушни простор Србије, а то је потврдио и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Званичног саопштења о овим догађајима досад није било, а Спутњик је одговоре о мистериозним налетима добио од Министарства одбране.

Потврђено нам је да су, у поменутом периоду, јединице Војске Србије ангажоване у Копненој зони безбедности у неколико наврата регистровале појаву малих дронова, које је, наглашавају, могуће набавити у слободној продаји.

У министарству истичу да Војска није реаговала пошто су прописане врло јасне процедуре по којима се поступа у случају повреде суверенитета државе и угрожавања безбедности из ваздуха.

„Имајући у виду чињеницу да наведени дронови нису уочени у непосредној близини војних објеката, да имају врло скромне могућности с аспекта извиђања, те да немају могућност преноса убојитих средстава, нису представљали опасност по безбедност земље, иако је сваки случај анализиран детаљно, са свих аспеката. У конкретном случају безбедност грађана и имовине Републике Србије нису били угрожени“, кажу у Министарству одбране.

Такође додају да у сарадњи са СМАТСА, контролом летења Србије и Црне Горе, непрекидно и поуздано обављају контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора Републике Србије, а за Спутњик су појаснили и ко и на основу чега процењује да ли је угрожена безбедност државе:

„После уочавања летелице за коју не постоје подаци о најави лета, спровођења прецизних процедура и провера података, надлежно лице у систему контроле и заштите суверенитета ваздушног простора Републике Србије, у складу са дефинисаним критеријумима, додељује летелици статус неидентификоване. То значи да представља потенцијалну опасност по безбедност земље и према њој се поступа по прописаним процедурама“, указују у одговору.

Сваку појаву неидентификоване летелице, како нам је појашњено, анализирају надлежни органи и у складу са закључцима предузимају се потребне мере чији је циљ спречавање било каквог изненађења и подизања нивоа ефективности и ефикасности система за контролу и заштиту суверенитета ваздушног простора.

(Спутњик)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести