Завршен протест покрета Крени промени

БЕОГРАД: Упркос томе што је Влада Србије на данашњој седници укинула уредбу и просторни план за пројекат Јадар, покрет "Крени промени" одржао је раније најављени протест испред Председништва са циљем да наставе своју борбу против Рио Тинта.
д
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Они тврде да не постоје услови за прикупљање потписа за покретање народне иницијативе и од премијерке Ане Брнабић траже да се обезбеде оверивачи потписа од осам до 20 сати сваког радног дана у свим општинским и градским управама, као и гаранцију за безбедност приликом прикупљању потписа.

Саво Манојловић из Иницијативе "Крени промени" каже да је друга опција да се следеће недеље изјасне о народној иницијативи којом траже увођење мораторијума од минимум 20 година на ископавање бора и литијума у нашој земљи.

"Тражимо гаранцију да ће се о народној инцијативи одлучити пре избора", рекао је Манојловић и поручио да тамо где правде не буде било за народ, неће бити мира за власт.

Учесници протеста, који је одржан под паролом "Депортујмо Рио Тинто из Србије", окупили су се испред Председништва у Улици краља Милана одакле су прошетали до Владе Србије где су Рио Тинту, како су навели, оставили карту у једном правцу.

Раније данас, премијерка Брнабић саопштила је да је влада на седници укинула уредбу и просторни план подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит.

"Просторни план је укинут и он више не постоји. Самим тим поништени су сви управни акти који су везани за Рио Тинто, све дозволе, ресења, одлуке и све остало", рекла је Брнабић на конференцији после седнице владе.

Том приликом осврнула се и на протест "Крени промени" и навела да је Саво Манојловић, иако су сви његови захтеви испуњени, позвао на протест и тиме, како је рекла, показао своје политиканство.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести