ПРЕДЛОЗИ О ВОЈНОМ РОКУ ДО МАЈА Да ли ће бити 90, 100, 110 дана ВУЧИЋ ПОСЛЕ САСТАНКА У ДОМУ ГАРДЕ Озбиљна смо држава која има озбиљну војску! (ФОТО)

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је јутрос састанку на ком су представљени резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину.
1
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је јутрос састанку на ком су представљени резултати анализе стања оперативних и функционалних способности Војске Србије за 2023. годину.

Обилазећи наоружање после састанка на Топчидеру, Вучић је казао да је то најважнији састанак у вези с Војском у току године где се разматрају планови и за наредну годину.

- Данас ако немате снажну војску, немате ни земљу, ни државу, а онај ко то не може да разуме, ја то не могу ни да му објасним, данас смо имали детаљан приказ ко се данас и чиме наоружава... Ми смо једина војно неутрална земља у региону, никог не угожавамо, нама су угрозили територијални интегиртет... У савременом свету лудило се наставља из дана у дан, а лудило се наставља и не знам кад ће да стане а овим одвраћамо потенцијалног агресора...

Додао је и да уз "нору" и "огњеви" који могу да униште све и да где погоде ту трава више не расте чине окосницу наше одбране.

Додао је и да ће за предстојећи празник не само у Нишу него и у другим градовима Србије грађани моћи да виде нешто ново што смо добили али и где иду њихове паре, па додао да ћемо морати да убрзамо кад је реч о наоружавању, развоју наше индустрије, те попуњавању наших јединица иако имамо већи број војника него претходних година.

Фото: Tanjug/Strahinja Aćimović

О враћању обавезног војног рока

- Наш концепт одбране је концепт тоталне одбране и морамо да будемо потпуно спремни, морамо да снажимо и јачамо... То је доктрина и концепт да је цео народ укључен у одбрану, где је војска народ и да смо сви укључени у одбрану, ускоро ће бити и нових доктринарних промена, а разговарали смо данас и о враћању војног рока а да ли ће то бити 90, 100 или 110 дана... До маја морају да ми доставе све предлоге а онда ћемо да седнемо са ГШ и владом а онда пред Скупштину... - казао је председник додавши да је начелник ГШ и врх војске изнео данас изузетно убедљиве аргументе за враћање обавезног војног рока.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

- Главне наше адуте видећете за Дан државности у Нишу, нисмо ми све данас донели овде, и репелент... - казао је Вучић и додао да је потражња за муницијом огромна и да не можемо да произведемо колико се тражи. Он је нагласио и да је издао наређење да се опет стопира извоз на неко време док се наша потреба за муницијом не попуни. Рекао је и да очекује до краја године 1.000 дронова убица, те разгледао фамилију дронова "комарац".

Са начелником ГШ и официрима разговарао је о тенковима, новим комбинезонима за тенкисте и новим аутоматима па упитао где су људи из СДПР Југоимпорта...

- Цело руководство хоћу да видим овде! Где су људи из Југоимпорта, доведите их одмах, рекао је Вучић после чега је поручио да се случајно не деси да не добијемо оно што је плаћено. У току приказа опет их је поменуо па рекао да "могу руководиоци да изађу да се и они мало смрзну кад се ми смрзавамо овде..."

Додао је и да сви странци траже Лазара 3 па питао што је боља "тројка" на шта му је један официр одговорио да је боље опремљен и да има најсавременије компоненте и системе хлађења.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Председник Вучић је рекао да смо наручили 80 "лазара 3", а "милоша" 112, те да смо за комшијама у региону заостајали у точкашима али да то више није случај. Поновио је и да смо тенковска велесила у региону.

Приказ је настављен уз стручна објашњења официра па се председник распитивао и за ново аутоматско оружје. Разговарао је са војницима и о новим црним стрелама, питао за прецизност и да ли стварно могу да погоде с километар и по...

Фото: Tanjug/Strahinja Aćimović

Састанак је одржан у Дому гарде на Топчидеру где је уз гарду, химну и црвени тепих свечано дочекан врховни командант. Он је извршио смотру почасне гарде, поздравио официре, подофицире и војнике који су му громко одговорили "здраво".

На Топчидер су јутрос дошли и премијерка Ана Брнабић, министар одбране Милош Вучевић, начелник ГШ генерал Милан Мојсиловић и председник РС Милорад Додик.

Курир.рс

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести