„ЖЕЛЕ ДА ПРИКАЖУ СИТУАЦИЈУ ШТО ЈЕ ГОРЕ МОГУЋЕ” Зуроф: У Сребреници није било геноцида! ГС УН не може да одреди ШТА ЈЕ ГЕНОЦИД

У Сребреници се није догодио геноцид, већ ратни злочин, поручио је један од највећих светских стручњака за Холокауст Ефраим Зуроф и истакао да се тај појам данас без икакве сумње злоупотребљава у политичке сврхе, али и да Генерална скупштина УН не може да одреди шта је геноцид.
zurof dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

- Изворна дефиниција речи геноцид је покушај да се уништи један читав народ, то није оно што се десило у Сребреници, оно што се тамо десило је ратни злочин - рекао је Зуроф, који је директор Центра "Симон Визентал".

Зуроф сматра да је највећи проблем у томе што Генерална скупштина УН није тело које може да одреди шта је геноцид.

- То су људи који заступају одређене државе које се баве политиком и понекада гласају не због истине, већ због политике - прецизира Зуроф.

Појашњава да људи који желе да добију неку подршку или финансијска средства за неку трагедију коју су преживели, наравно да желе ту трагедију да представе као најгору могућу.

- Геноцид је једна од најгорих могућих трагедија и због тога многи људи покушавају да тврде да су њихови непријатељи желели да почине геноцид против њих и да су га починили. Међутим, то често није случај - јасан је Зуроф.

Коментаришући најаву самопроглашеног Косова да ће подићи тужбу против Србије за "геноцид" и да ће бити захтева за ратну одштету, Зуроф је у изјави за београдску Н1 тв., истакао да "не зна ни за какав геноцид који је почињен на Косову".

- Они желе да прикажу ситуацију што је горе могуће, а шта је горе од геноцида и Холокауста. Тако да ће они да тврде да је извршен геноцид на Косову, а да ли је истина – није, није истина. Они вичу геноцид и надају се да ће довољно земаља да их подржи, јер се то ради из политичких разлога, а не због истине - навео је Зуроф.

На питање како ће се развијати тренутна криза и рат на Блиском истоку, Зуроф каже да није баш јасно шта ће бити и да је питање шта ће се десити у Израелу и која ће бити судбина Хамаса, али да са исламским фундаменталистима нема места за компромис.

- Постоји један ужасни сценарио ако би ово довело евентуално до трећег светског рата, има неколико земаља које се труде да се то не деси - навео је Зуроф.

Он каже да борба против исламских фундаменталиста нема компромиса, јер они желе да преузму Израел.

- Али, ми, наравно, нећемо попустити, нећемо им дозволити да то ураде тако да морамо да пронађемо начин да уништимо њих, а не да дозволимо да они униште нас - казао је Зуроф.

Dnevnik, Pink.rs

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести