Зеленовић озваничио почетак распада Ђиласовог савеза

Актуелни градоначелник Шапца Небојша Зеленовић одлуком да изађе на изборе у том граду задао је последњи ударац бојкоту и озваничио почетак распада Савеза за Србију.
zelenovic01-tanjug-dragan-kujundzic
Фото: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Иако Зеленовић то не жели да призна, после одлуке да изађе на локалне изборе, нашао се у великом проблему. Пошто је прво месецима тврдио да је бојкот најбоље решење, а сада је ођедном променио мишљење, јасно је показао да му је најважнија фотеља и гола власт. И зато му није лако.

Тешко ће ову промену курса објаснити бирачима, а још теже својим партнерима из Савеза за Србију који га већ проглашавају издајником, бесни на њега што је допринео пропасти ионако бесмислене идеје бојкота. Смешно је гледати Зеленовића како покушава да објасни да није издајник, да се и даље залаже за бојкот републичких, иако излази на локалне изборе, али је и тужно слушати га како евоцира успомене на старе дане, када је са својим саборцима из Савеза за Србију путовао од Брисела и Стразбура, све до Берлина, где су, како сам каже, покушавали да интернационализују питање избора у Србији.

Тужно је, пре свега, зато што се Зеленовић поноси тиме што је са Драганом Ђиласом и Вуком Јеремићем опањкавао сопствену земљу широм света, пљујући по њој само зато што нису на власти. Јер, према Зеленовићевој логици, нема демократије тамо где он није на власти. Па ће баш зато и изаћи на изборе у Шапцу, где је на власти, јер онда, према тој суманутој логици, ту има и демократије.

Само што је та демократија баш по мери Зеленовића.

У медијима нема никог осим њега и његових политичких истомишљеника, паре из градског буџета деле се само њему подобним медијима, а и из буџета се захвата према сопственим потребама. За то уосталом постоји и судска пресуда. Она иста коју Зеленовић лажно представља као ослобађајућу, уместо да каже да је, захваљујући спорости судства, које је тако добро реформисао његов саборац Душан Петровић, случај застарео.

Јасно је да ће Зеленовић учинити све, али баш све у покушају да власт задржи. И јасно је да је први корак ка томе његов излазак на изборе. Чудна му је само изборна понуда - инсистирање на политичкој превртљивости, недоследне одлуке, кршење претходно прокламованих принципа. Део изборне понуде је и плашење Шапчана извесним Сандоканом, чијег је брата сам запослио у градском јавном предузећу. О малверзацијама његових најближих сарадника, градилиштима без табли и информацијама о томе ко гради, шта гради и шта се у Шапцу све ради, све више се говори и све мање може да се сакрије. А није да неће покушати. Судећи по ономе што смо чули на почетку његове кампање, фантастичне конструкције и немушта оправдања тек следе.

Владимир Орлић, народни посланик и члан Председништва Српске напредне странке, оцењује да је читава прича око бојкота заправо била само фарса.

- Читава прича о бојкоту је фарса, па је ово очекиван развој догађаја. Лагали су народ све време, а раде све супротно од онога што су причали. После Ђиласових омладинаца из "5 милиона" и Стаматовића, демаскирао се и Зеленовић, ускоро ће и следећи. Преваранте је народ прочитао и овај пут. Остаје им само да покушају да се негде огребу још мало и то им је крај - истакао је Орлић.

(srbijadanas.com)

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести