Земље чланице ЕУ до сутра у подне о отварању граница

БРИСЕЛ: Земља чланице ЕУ могу до сутра у подне да се писаном процедуром изјасне о листи земља за које би од 1. јула требало да престане да важи рестрикција путовања у Шенген, сазнаје Тањуг у Бриселу.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

Земље чланице прошле недеље саставиле су ”нацрт листе” од 15 земља, међу којима је и Србија, чији грађни би требало од 1. јула да могу несметано да прелазе спољне границе ЕУ.

Уколико се до сутра у подне ниједна од 27 чланица ЕУ27 не изјасни против, листа ће се сматрати усвојеном.

У Европској комисији наводе да су они "дали своје препоруке" о критеријумима који се односе на здравствену ситуацију у трећим земљама, која би требало да буде "слична или боља" као у ЕУ, могућност одржавања мера заштите током путовања и реципроцитет за путовања грађана из ЕУ у дату трећу земљу.

У Комисији су предложили да се међу првима на листи нађу земље Западног Балкана, образлажући то и блиским односима и интеграционом политиком ЕУ са регионом.

На прелиминарниј листи од земља региона нашле су се само Србија и Црна Гора, уз Алжир, Аустралију, Канаду, Грузију, Јапан, Мароко, Нови Зеланд, Руанду, Јужна Кореју, Тајланд, Тунис, Уругвај и Кину.

Албанија, БиХ, Северна Македонија и такозвано Косово су према подацима до 15. јула имале више од 25 заражених на 100.000 становника.

Просек у ЕУ 27 за тај период је 13 регистрованих случајева ЦОВИД19 на 100.000 становника.

Србија је у датом тренутку била на 20 инфициранијх на 100.000 становника уз тенденцију пораста.

У ЕУ наводе да ће овај списак бити ажуриран сваке две недеље у складу са најновијим епидемиолошким подацима.

EUR/RSD 117.5804
Најновије вести