Дачић: Отварање граница није једнострана одлука

БЕОГРАД: Министар спољних послова Ивица Дачић, када је реч о отварању граница и путовањима изван граница државе, рекао је вечерас да се ту не ради о једностраним одлукама, већ о стандардима које намећу и траже и друге земље.
dacic
Фото: Tanjug (R. Prelić, arhiva)

Дачић је казао да не може да се разговара само о мерама Србије, већ да се морају имати у виду и друге земље, као и њихови захтеве.

Напоменуо је да је једно питање отварање граница за грађане Србије и за улазак и излазак из нашу земљу, а да је друго питање улазак и излазак када се ради о странцима.

“Код нас, реч је о негативним тестовима не старијим од 72 сата. Странци који долазе у Србију треба да имају негативан тест и потврду од владине комисије за улазак у земљу”, објаснио је шеф дипломатије у емисији "Упитник" РТС-а.

Указао је да се од 1. јуна без било какве потврде могу прећи границе са Албанијом, Босном и Херцеговином, Црном Гором и Северном Македонијом и да је реч о земљама-суседима које нису чланице ЕУ.

Када је реч о земљама чланицама ЕУ, Дачић је казао да остаје на снази одлука ЕУ да су њихове границе на нивоу Уније затворене до 15. јуна, али, како је навео, наши грађани из земаља ЕУ могу да се врате у Србију и у таквим условима, уз потврде које им издају државни органи Србије.

Подсетио је да држава више не организује хуманитарне летове за репатријацију, јер више не постоје српски држављани "заглављени" ван граница Србије, али да је Ер Србија наставила да организује специјалне летове на којима грађани плаћају своје карте.

Сада имамо онлајн дипломатију, видећемо за после

Дачић је рекао да је пандемија вируса Ковид-19 утицала на промену начина деловања у спољној политици, те да се сада спољна политика води онлајн, а да је превише рано да се одговори на питање како ће изгледати начин живота после пандемије.

“Ова пандемије је променила спољну политику која се данас своди на онлајн спољну политику. Прошлог петка имали смо седницу Савета безбедности УН поводом 75 година од победе над фашизмом, на којој су учествовали шефови дипломатије путем онлајн укључења”, рекао је Дачић у емисији "Упитник" РТС-а.

Додаје да је његовој агенда и даље да нема путовање у иностранство.

Како је казао, постоје поједини билатерални састанци, попут оног који је имао са мађарским колегом Петром Сијартом и састанком председника Александра Вучића са мађарским премијером Виктором Орбаном, али и даље нема заказаних скупова на међународном нивоу са директним учешћем.

Говорећи о улози међународних организација у суочавању са пандемијом Цовид-19, Дачић је казао да се међународна заједница, укључујући и међународне организације нису најбоље снашле.

Напоменуо је да је Савет безбедности УН имао само једну седницу која се бавила овим питањима и на којој државе чланице нису успеле да се договоре ни око саопштења о највећој светској кризи након Другог светског рата.

“САД су тражиле да у саопштењу НР Кина буде наведена као земља порекла пандемије. Са друге стране, ЕУ такође на почетку није имала јасан приступ, али сада имају смернице и упутства, међутим и даље немају јасна правила на свим нивоима о томе како и шта у условима ове пандемије”, наводи шеф дипломатије.

Коментаришући вербални сукоб између САД и НР Кине поводом пандемије, Дачић је рекао да не можемо да очекујемо да ће се створити нови геополитички поредак али, како је нагласио, доћи ће до премештање моћи са Запада на Исток.

“Кина ће следеће године имати кумулативни раст од 10 одсто, док ће САД доћи до, како говоре предвиђања, на минус један одсто”, објашњава Дачић и додаје да се очекује пад БДП следеће године за три одсто, што је највећи пад од Велике депресије из 1929. године.

Како је рекао, пандемија је показала да и поред глобализма, ова питања мора да се преиспитају и на националном нивоу и смислу заштите националне безбедности.

“Ова пандемија је показала да само добро организовани системи јавног здравља могу да дају одговоре. Када је јавни интерес у питању, приватне компаније имају логику свог пословања, а то је профит, док је улога државе другачија”, објашњава Дачић и подсећа да је ниво смртности у Србији негде око два одсто, док је у Великој Британији достигао чак 15 одсто.

Сада је, сматра он, веома важно да СЗО и међународна заједница не склизну у проблем попут оне када је био свински грип и када се на крају ретко ко вакцинисао, јер се створило неповерење.

“Ми подржавамо да се креира једна безбедна и ефикасна вакцина која ће избећи оне ствари који смо имали са свинским грипом, када је било планирано око 4,9 милијарди вакцинисања, а на крају је само око 150.000 њих вакцинисано”, подсећа Дачић.

Каже да је веома битно како функционише друштву у условима кризе и оцењује да је Србија у овој кризи ушла са најмање могуће штете када је у питању здраствени шитем, када је у питању економија, те да се следећа година очекује и раст од пет, шест одсто.

“Ми морамо да мењамо свој однос према земљи и планети, јер ми смо створили планету која је омогућила да се створи корона. Битна је добра организација, поверење у лекаре и у државни систем”, закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести