Жесток ТВ дуел Чеде Јовановића и Вука Јеремића

БЕОГРАД: Ово је пакао од онога што је остало од ваше власти. Пакао сте оставили, па отишли у Њујорк на екскурзију, па се вратили да будете Вучићев кандидат за председника, речи су које је лидер ЛДП Чедомир Јовановић упутио лидеру Народне странке Вуку Јеремићу, синоћ, у студију Н1 телевизије, и слика жестоке дебате коју су њих двојица водила по свим темама.
1
Фото: printscreen/ N1

Јовановић је Јеремићу такође пребацио да само "глумата" да му је стало до Косова, ту, у студију, а дипломатама говори да је та тема "позориште за народ".

"Јеремић и њему слични су 20 година канализацију истоварали на мене, направили су од мене ђавола и сада прича овде о градским изборима, о мојој жени и мени, човек који на те изборе није смео да изађе, него се сакрио иза сукње Драгана Ђиласа, а о њему сте говорили исто што и данас о Вучићу. Да ли ја 20 година говорим истину о Косову, због које ме линчујете ви и слични вама? Да ли сте ви нормални? Ви који сте 2013. године тражили његову подршку за Њујорк. Онда сте 2016. понудили да будете његов кандидат уместо Томе. Јесте тражили. Чак и код Ане Брнаби, да код њега лобирају да будете његов кандидат уместо томе?", рекао је Јовановић Јеремићу.

А , како каже, кад је прошао за генералног секретара УН, онда је открио да је Вучић диктатор. 

"Када се појавио Вучић, а од када ја говорим о Косову? Глумите патриоту као да сте на Кошарама били. Вас не занима уопште Косово. Глумиш овде у студију да ти је стало до Косова, а онда одете у амбасаду и дипломатама кажете да је то позориште за народ. Да не понављам овде шта сте све о Ђиласу рекли. Па крпе је палио да би вас извукао из Скупштине", наводи Јовановић.

Јеремић је рекао и да је Јовановић последњих 20 година један од највећих симбола изневерених очекивања од 5. октобра. 

"Не будите безобразни! У вама видим персонификацију много тога негативног. Ја у вама видим енормно богаћење у политици, преко компанија у стечају. Ја у вама видим Шилерову, као и огромна већина градана Србије и зато добијате 0,2 одсто на изборима", рекао је Јеремић.

Одговарајуци на питање зашто не подржава бојкот парламента, Јовановиц је рекао да је то прво зато што "парламент бојкотују они који у парламенту уопште нису".

"А то су Јеремић и Ђилас. Како он може да бојкотује парламент кад у парламентну уопште није? Бојкотују посланици које је купио као што је купио и странку. Изашао је на пијацу и купио странку. Ја нећу да водим политику на улици. Не учествујем на протестима јер се не слажем са оним што тамо видим, али ћу увек бранити њихово право да протестују",- казао је Јовановић.

Јеремић је на ту тему рекао:

"Господин Јовановић се, подсетицу га, појавио у парламенту 28. новембра 2018. године, а пре тога се није појавио скоро годину и по. Појавио се крајем новембра, када се десило нешто у Србији, када су поцели протести. Као да је неко дугме притиснуто", казао је он.

Упитан да прокоментарише чињенице зашто на националним медијима нема извештаја са граданских протеста, нити опозиције, Јовановић је рекао:

"Гади ми се то. Гади ми се јер су исти. Овде се прича како је 2013. била неупоредиво добра, како је тада била слобода... тада је пола ДС похапшено, а ја протестовао док сте ви гласали за Вучићев буџет. Сад ја лажем кад кажем да сте гласали за то да бисте били у УН", рекао је Јвановић, на шта му је Јеремић одговорио да је он у УН био 2012. године.

"Нисам добио од ове државе динар, о чему причате, ви сте добијали за ваше фирме које сте узели из стечаја", рекао је Јеремић, на шта му је Јовановић одговорио да је то лаж.

Расправа је настављена па је Јовановићна Јеремићеву опаску да је "бесрамно безобразан" жустро наставио:

"Ти си безоразан што не мислиш на моју децу, што их чувају по два телохранитеља".

Додоа је и да динара из Фонда за развој није узео. 

"Није те срамота мени да прицаш, реци шта си ти урадио, одакле ти седам милиона", рекао је Јовановић, на шта је Јеремич одговорио: "Вама је потребно лецење, последњи пут када смо причали имали сте трагови нормалности".

"Јесте, ти ћеш да ми дајеш дијагнозе. Погледај себе шта причаш, 2013. је била година слободе. А сада је дотерало цара до дувара. Због чега? Зато што се ниси договорио. За тебе су ови протести бизнис пројекат као и Ђиласу", рекао је Јовановић.

Тема је био и говор Сергеја Трифуновића на протесту у Новом Саду.

"Такву врсту речника ја не бих употребио, али слажем се са Трифуновићем, са оним што је рекао",рекао је Јеремић.

Јовановиц је навео да није изненађен било чиме од Трифуновића, кога је назвао "Легијиним кловном".

"Како вас није срамота да то кажете, ви од свих људи", упитао је Јеремић, на шта је Јовановић рекао: "Није ме срамота. Мене је убијао, а не тебе".

"Јесте ли ви се ви виђали са тим човеком. Ја нисам никад. Вероватно сте том приликом упрљали руке", рекао је Јеремић и додао:

"Такав тон са којим се обрацате је управо доказ онога што се десило протеклих шест година, и пре сте заступали исту политику, али нисте били агресивни и нисте се драли у студију. Разлог због чега се ви сада дерете а раније нисте је управо ових шест година. Променили сте се јер се земља променила- рекао је Јеремић, а Јовановић одговорио:

"Ово је пакао од онога што је остало од ваше власти. Пакао сте оставили, па отишли у Њујорк на екскурзију, па се вратили да будете Вучићев кандидат за председника."

Јеремић је рекао и да уредно пријављује пореским органима своје приходе и живи од тога што је члан борда другог највецег инвестиционог фонда на свету, плаћа порез у Србији. 

Јовановић му је, на питање од чега он живи, иронично узвратио:

"Шта радите ви у том фонду? Сви знају до чега ја живим.Крадем у Фонду за развој. Онда као друмски разбојник нападам све који пролазе кроз Сурчин. Продао сам Косово. Нису ми дали новац, узео сам дрогу..."

Јеремић је његов одговор прокоментарисао речима: "Немам информација, али ме не би зачудило".

Ни Јовановић му није остао дужан, рекавши да су Јеремићеви приходи поклони и донације, те да сваки пут има други извор прихода.

"Један од добрих показатеља данас у Србији тога ко је права опозиција, а ко се не може сврстати у ту категорију јесте - ко је забрањен да наступа на телевизијама с националном фреквенцијом, а ко није", рекао је Јеремић Јовановићу, наводећи да се он лично две године ни минут није појавио на телевизијама са националном фреквенцијом, што се за лидера ЛДП, како наводи, не може рећи.

Јовановић му је на то рекао да је најмањи проблем то што га етикетира као лажну опозицију и узвратио:

"То говори о степену безобразлука и лажи који прати и вас и Драгана Ђиласа и вашу Демократску странку која је близу ономе што треба да буде отприлике колико сам ја близу оном вашем Брус Лија из Хонг Конгу који вас је частио са пар милиона долара па завршио у Њујорку у затвору".

Саговорници у дуелу све време су покушавали да један другом упадну у реч.

"Чест сте гост на телевизијама са националним фреквенцијама, а на последњим изборима у Београду сте добили 0,2 одсто гласова. На вашем изборном месту, где сте гласали ви и супруга добили сте два гласа. Моје уверење је да добијате медијски простор, јер подржавате Александра Вучића и његову политику о Косову. Ви сте далеко искренији у томе, јер се отворено залажете за независно Косово, а он то исто преговара са Хашимом Тачијем по париским кафанама", казао је Јеремић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести