Жидан: Србији место у ЕУ, Словенија пријатељ

БЕОГРАД: Србији је место у Европској унији, а у Словенији ће на том путу имати пријатеља, рекао је данас председник Скупштине Словеније Дејан Жидан који се данас састао са председницом српског парламента Мајом Гојковић.
Gojkovic Maja i Zidan Dejan/Fonet/Nenad Djordjevic
Фото: Фонет/Ненад Ђорђевић

Он је додао да је Словенија једна од оних земаља у којој Србија има највећег пријатеља, наводећи да две земље имају идентичне интересе када је реч о ЕУ будући да се ради о простору без царина и да њене чланице омогућавају већу безбедности и сигурност грађанима.

Жидан је на заједничкој конференцији са Мајом Гојковић после потписивања Мемораднума о сарадњи рекао да га радује што је дошло време да се политички односи на тај начин надограде.

Он је примерио да две земље успешно сарађују у области привреде и да раст од седам одстро на годишњем нивоу показује “да смо на правом путу”, као и да има све више инвестиција.

Наводећи да је веома важна сарадња у области културе, он је искрено захвалио Београду, јер је у тренутку када се обележава стогодишњица смрти значајног словеначког књижевника Ивана Цанкара организовао Дане словеначког филма.

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић констатовала је да су односи две земље пријатељски, и то на историјском нивоу од успостављања и напоменула да нема отворених питања.

“Желим да захвалим Словенији на искреној и пријатељској подршци на путу ка пуноправном чланству у ЕУ. Разговарали смо колико је важно да критеријуми ЕУ буду јасно утврђени и да унапред знамо шта Србија све мора да испуни, а имаћемо и техничку подршку од колега из словеначког парламента на том путу”, рекла је Гојковић.

Она је навела да и даље преко 50 одсто грађана Србије сматра да је ЕУ један исправан и важан спољно-политички циљ Србије.

Захвалила је колеги из Словеније што је прихватио позив да посети Србију у кратком року и додала да је Меморандумом који је данас потписан дат институционални оквир сарадње два парламента.

Србија ће са Словенијом сарађивати, како је рекла, не само у спољној политици и по питању чланства у ЕУ већ и у другим областима као што су економија, заштита животне средине, пољопривреда, култура…

Гојковић је истакла да у Србији послује и велики број словеначких компанија које запошљавају на десетина хиљада грађана.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести