Жигманов: Хрвати у Србији и након победе Милановића у фокусу

ЗАГРЕБ: Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) и посланик у Скупштини Србије Томислав Жигманов нада се да ће Хрвати у Србији остати у фокусу интереса хрватских власти и након победе Зорана Милановића на председничким изборима.
RTV/printscreen
Фото: RTVRTV/printscreen

Честитајући Милановићу на победи, Жигманов је данас на свом Твитер налогу оценио да је и на тим изборима Хрватска доказала да је "високо консолидоваана демократија", пренела је агеција Хина.

У додатној изјави Радио телевизији Војводине (РТВ) Жигманов је рекао како се нада да ће Хрвати у Србији остати у фокусу интереса власти у матичној домовини.

"Верујемо да ће хрватска политика - без обзира на персоналне промене на челу државе - и даље бити живо и делатно заинтересована за положај хрватске заједнице и да ће се сарадња коју смо успоставили и подршка коју смо добијаи – наставити", поручио је челник ДСХВ.

Надамо се "да ће нови председник РХ Зоран Милановић бити за то заинтересоваан, како у билатералним односима са Србијом тако у директној комуникацији с институцијама хрватске мањине", додао је Жигманов.

Говорећи о будућим хрватско-српским односима, Жигманов је оценио како би Милановић требало "балансирано и дипломатски да ствара оквир, платформу за сарадњу и односе са Србијом".

Жигманов је, уочи председничких избора у Хрватској, позвао хрватску заједнцу у Србији да гласа за Колинду Грабар Китаровић, а исти позив сународницима упутила је и председница Хрватског национаног вијећа (ХНВ) Јасна Војнић.

Жигманов је и уочи другог изборног круга поновио апел Председништва ДСХВ које је једногласно донело одлуку и позвало своје чланове и симпатизере да глас дају Колинди Грабар Китровић као представници оне политичке странке која је у протеклих неколико година вишеструко увећала и оснажила подршку Хрватима у Војводини, односно у Србији.

Жигманов је апеловао да сународници подрже кандидаткињу ХДЗ Колинду Грабар Китаровић с којом су "хрватске институције у Војводини и Србији оствариле до сада најбољу сарадњу".

У првом кругу председничких избора гласачко право искористило је 719 хрватских држављана који имају пребивалиште у Србији, а њих око 40 одсто на два бирачка места - у Суботци и Београду, гласало је за Колинду Грабар Китаровић.

У другом кругу на оба бирачка места забележена је већа излазност, а Грабар Китаровић је поново освојила више гласова (429) од Милановића (417).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести