Жигманов: Важно наставити сусрете, али и решавати питања која оптерећују

БЕОГРАД: Сазрела је свест да је потребно сарађивати када су институционални односи Србије и Хрватске у питању и да постоји висока спремност да се то и оствари, изјавио је данас министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.
Tomislav Žigmanov
Фото: Танјуг/видео

За само месец дана дошло је до три сусрета између српских и хрватских званичника на високом нивоу, а тим поводом Жигманов је казао да је важно да идемо ка томе да се не само сусрећемо, већ и да се решавају питања која оптерећују.

Јучерашњи састанак је потврдио да је реч о озбиљном процесу који има сталност када је у питању комуникација, рекао је Жигманов за РТС, додајући да је разговор био отворен, мада је било и разлика, што је и очекивано.

"То мислимо да је најважније у процесу, да постоји гаранција да ће сталност састанака, сусрета Србије и Хрватске,  бити настављена, да се иде ка томе да се не само сусреће, већ и решавају питања која оптерећују", рекао је Жигманов.

Једно од најтежих питања је, истиче, питање 1.800 несталих, а последњих година није било помака на том пољу.

"Храбри да ће се за столом и то питање поново актуелизоватизи, са идејом да се учине помаци када је у питању откривање места где су покопани, како би се жртве могле на примерен начин сахранити и да им најближи искажу пијетет", навео је министар.

"Један од приоритета Владе Републике Србије су евроинтеграције, окружени смо са четири чланице ЕУ, а једна од њих је и Хрватска. Позиција и искуства Хрватске могу бити од користи и за наше евроинтеграције. Обрадовани смо, јер се простор сарадње две владе проширује", рекао је Жигманов.

Говорећи о сарадњи мањинских заједница, српске у Хрватској и хрватске у Србији, Жигманов је рекао да ће се састајати у техничком формату, како би дефинисали садржаје које ће реализовати - обогаћивање сарадње на пољима културе, образовања, али и политичког живота две заједнице.

"Учинићемо све када је у питању не само сарадња две државе, већ и два народа, у домену наших моћи. У нашем интересу је да се укупна ситуација релаксира и да посведочимо према јавности да сарадња нема алтернативу", рекао је Жигманов.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести