Жигманов: Вучић - више од поузданог партнера хрватске мањине

ЗАГРЕБ: Председник Србије Александар Вучић је више од поузданог партнера када је реч о решавању потреба Хрвата у Србији, изјавио је председник војвођанских Хрвата, Томислав Жигманов, који је веома похвално говорио о српском председнику током обиласка радова на реконструкцији Дома културе у Таванкуту.
Vučić i Žigmanov Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

У току је обнова Дома културе и моста у месту Моноштор, отворен је Лекторат за хрватски језик у Новоме Саду, проширена је мрежа школа на хрватском језику, траје поступак уступања родне куће бана Јелачића хрватској заједници у Петроварадину, навео је Жигманов. 

"Ми ценимо да је председник Александар Вучић и више него поуздан партнер када је реч о решавању проблема хрватске заједнице у Србији, на које смо указали у фебруару ове године“, изјавио је за програм на хрватском језику Радио телевизије Војводине републички заступник и председник ДСХВ-а, а пренела ХИНА. 

Постали смо објекти позитивних политика усмерених према решавању наших потреба, истакао је Жигманов, додајући да ће то придонети релаксацији укупних хрватско-српских односа. 

"На побољшање положаја Хрвата у Србији званични Загреб ће, уверен сам, гледати благонаклоно“, навео је.

Градоначелник Суботице и представник владајуће Српске напредне странке, Богдан Лабан, је том приликом рекао да је за реконструкцију Дома културе у Таванкуту издвојено око 40.000 евра, уз подршку републичких и покрајинских тела власти. 

"Ми водимо рачуна о свим нашим националним мањинама, па и с хрватском заједницом имамо одличне односе. Водимо рачуна о њиховим потребама и тако ће бити и у будућности“, рекао Лабан. 

Током посете Таванкуту Лабан и Жигманов састали су се са руководством Месне заједнице и активистима села са којима су разговарали о решавању локалних инфраструктурних проблема. 

Таванкут је у јулу 2016. било место сусрета председнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић и актуелног педседника Србије, тадашњег премијера Александра Вучића.

На захтев тамошњих Хрвата асфалтиране су две улице и после две године обнавља се Дом културе, а ради се и на комуналној инфраструктури - воду, плину и струји. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести