Жиофре: ЕУ поздравља резултат референдума у Србији

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре поздравио је данас резултате референдума о промени Устава Републике Србије, истичући да је за ЕУ добра вест што су грађани Србије изашли на биралишта и подржали реформе.
Танјуг/Р. Прелић, архива/Жиофре Емануеле
Фото: Танјуг/Р. Прелић, архива/Жиофре Емануеле

„Наравно да бисмо волели да је излазност била већа, али то не утиче на резултат референдума. Свакако да су реформе добре ако су резултат консензса, али и резултат од јуче је веома јасан", рекао Жиофре.

Он је предочио да су закони приоритет, јер постигнуто мора да се примени, и поздравио намеру владе Србије да Венецијанска комисија остане укључена у примену нових уставних одредби, потврдивши да ће Брисел помно пратити овај процес и пружати и финанскијску и техничку подршку имплементацији.

"Овде није реч само о прикључивању Србије Европској унији, већ и о владавини права у Србији која мора да ради на реформама, борби против корупције и организованог криминала, медијској стратегији, слободама и наравно на већој безбедности новинара", рекао је Жиофре за РТС.

Он је констатовао да на српској политичкој сцени нема консензуса о овом питању и оценио да је то разумљиво, али да је важно да је на крају дана већина изашлих бирача заокружила ДА.

На питање да ли је могло да се учини нешто више од слања молби Приштини да дозволи да Срби гласају на КИМ, Жиофре је потврдио да је Приштини упућен позив да спроведе исте процедуре као и претходних година, да дозволи да ОЕБС броји гласове и транспортује гласачке листиће до бирача.

"Јавно смо их позвали да спроведу гласање. Жао нам је што на крају нисмо могли да нађемо начин да се понове исте процедуре као и ранијих година", рекао је Жиофре.

Ајхорст: ЕУ поздравља исход референдума

Извршна директорка Европске службе за спољне послове (ЕЕАС) за Европу и Азију Ангелина Ајхорст изјавила је данас да ЕУ поздравља исход референдума у Србији као важан корак у уставним променама, а у складу са стратешким избором Србије да се прикључи Европској унији.

"ЕУ поздравља завршетак овог важног корака измене Устава у погледу јачања независности правосуђа, у складу са стратешким избором Србије да приступи Европској унији", објавила је она на Твитеру.

Ајхорст је ретвитовала објаву портпарола ЕУ Петера Стана да су измене устава Србије усвојене на референдуму важне за јачање независности, али да реформе треба да се наставе.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести