Жиофре: Уцена је мит, ЕУ је раширила руке да дочека Србију

БЕОГРАД: Шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жиофре нагласио је да ЕУ јасно поздраваља гласање Београда у УН везано за украјинску кризу и жели да Србија буде уз ЕУ.
Танјуг/Р. Прелић, архива/Жиофре Емануеле
Фото: Танјуг/Р. Прелић, архива/Жиофре Емануеле

"Желимо да Србија буде уз нас чак и у овим тешким тренуцима, и да се усклади са изјавама ЕУ и мерама да се супротстави очигледној агресији Русије и поздрављамо све кораке у том", рекао је Жиофре.

На питање новинара Блица да ли су пред гласање у УН постојали притисци, имајући у виду да је тај лист објавио да су преставници највећих немачких компанија договорили могућност затварања у Србији због "нејасног става око украјинске кризе", Жиофре одговара да "није било притисака или уцена против Србије да гласа у УН".

"Уцена је мит", рекао је он и навео да ЕУ има дијалог са кључним саговорницима у Београду и да желе да се Србија усклади са ставовима ЕУ.

У томе, како наглашава, нема ништа лоше, јер је део процеса придруживања Србије ЕУ.

Према амбасадоровим речима, предузећа доносе сопствене одлуке јер им је циљ да Европа и свет остану стаблини.

Зато је додао да би се радије фокусирао на позитивне примере, попут чињенице да је ЕУ традиционално најбољи трговински партнер Србије са више од 60 досто укупне трговине.

Амбасадор је навео и да Србија и даље остаје важан партнер ЕУ.

"ЕУ је широм раширила руке да дочека Србију", рекао је Жиофре и додао да Србија треба да се позабави и неопходним реформама, посебно у кључним областима као што су владавина права, слобода медија, борба против корупције, организованог криминала, јавне набавке.

Подсетио је на декларацију са Брда код Крања, из октобра и то да се земље ЗБ позивају да се придруже ЕУ када испуне критеријуме преговарачких поглавља.

Додао је да зна да рат у Украјини у Србији доживљава мало другачије него у остатку Европе.

"Морам да кажем да Србија 2022. године заслужује много више него да буде коришћена као изговор кремаљске пропаганде за оправдање убијања и разарања у Укрјаини", рекао је Жиофре.

На питање да ли сматра да је ЕУ на прави начин реаговала на кризу, амбасадор каже да ЕУ најоштрије осуђује агресију и да су им мисли уз украјински народ који је жртва руског напада.

"Прво, ми најоштрије осуђујемо ничим изазвану војну агресију на Украјину, позивамо Русију да одмах прекине неприхатељства, повуче своју војску и у potypuinosti поштује суверенитет и територијални интегритет и независност Украјине. Наше мисли су са украјинским народом који је жртва руског напада", рекао је Жиогре и нагласио да је то огромна хуманитарна криза.

Амабасадор ЕУ каже и да је Русија заиста издала Украјину, а да је рат избио зато што Путин жели слилом да сруши изабрану власт.

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести