Живковић: Није реално да будемо на истој изборној листи са Србијом 21

БЕОГРАД: Нова странка ће у суботу одлучити да ли ће учествовати на пролећним изборима, а атмосфера у странци је таква да чланови желе да изађу на изборе, рекао је данас председник НС Зоран Живковић.
zoran zivkovic
Фото: Танјуг/ Бојан Стекић

Живковић је, одговарајући на питања новинара у парламенту, казао да није реално да Нова странка и организација Србија 21 буду на истој листи.

“Имали смо разговор са Покретом Србија 21 и изразили смо своје резерве и програмски и персонално према неким решењима, тако да мислим да није реално да будемо на истој листи на овим изборима. Нећемо улазити ни у какву коалицију ако нисмо сигурно да имамо потпуно поверење у ставове и персонална решење друге стране”, навео је Живковић.

Он је додао да Нова странка на локалу разговара са појединим странкама, међу којима су и оне које су прогласиле бојкот.

Живковић се на конференцији осврнуо на продају Комерцијалне банке и пословање Ер Србија.

Он сматра да су, како је рекао, државне банке простор за корупцију и да треба ићи ка томе да држава не буде власник, већ да оне буду у приватном власништву, али под високом контролом Народне банке Србије, Комисије за спречавање новца, Пореске полиције и других органа.

“Сада имамо ситуацију да је једна велика банка која сигурно само у пословном простору има вредност већу од милијарду евра буде продата за 380 милиона евра”, рекао је он и додао да Нова странка сматра да треба да постоје “домаће банке, али у приватном власништву” и да држава не треба да живи од власништва већ од стимулативних пореза, било да су у питању банке или предузећа.

Живковић је мишљења да Ер Србија треба да буде део асоцијације превозника у којој би били и Румунија, Црна Гора, Бугарска, Македонија, Хрватска као што је то урађено у скандинавским земљама. Такав пројекат је постојао 2003.године и после је гурнут у фиоку, додао је он.

“Србија мора да буде држава одговорних институција, одговорних политичара, лекара и професора, директора, банкара, предузећа и онда ћемо бити држава која има прилику да напредује и да достигне стандард ЕУ и добије чланство у тој организацији”, рекао је Живковић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести