Зрењанин обележио празник града и стогодишњицу ослобођења

Празник града Зрењанина, 17. новембар, ове године посебно свечано се обележава, низом манифестација којима се слави стогодишњица ослобођења града.
Polaganje venca na spomenik kralju Petru Prvom Karađorđeviću – Oslobodiocu Foto: Dnevnik.rs
Фото: Полагање венца на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу – Ослободиоцу Фото: Дневник.рс

На централном градском тргу уприличена је свечаност поводом стогодишњице ослобођења града у Првом светском рату и прослава Празника града, која је протекла уз учешће припадника Команде за развој Банатске бригаде и репрезентативног оркестра Гарде Војске Србије. На тргу су били изложени и наоружање и опрема Војске Србије.

- Поштовани суграђани, у име Града Зрењанина и своје лично име честитам вам Празник града и историјски јубилеј, стоту годишњицу од ослобађања у Првом светском рату. Пре тачно једног века, са овог истог места објављено је грађанима тадашњег Великог Бечкерека, потоњег Петровграда а данашњег Зрењанина, да је завршен Први светски рат, и да су се на овим просторима догодиле крупне, епохалне и далекосежне промене и да је власт предата ослободиоцима и српским властима.

Обављено је то часно и војнички, без проливене крви, а заштиту су имали сви народи који овде живе и то је нешто чиме се поносимо  (Чедомир Јањић)

Престала је да постоји Аустроугарска монархија, и од тог дана јасном вољом и жељом народа Војводина је присаједињена матици, Краљевини Србији, о чему су сањале генерације. Обављено је то часно и војнички, без проливене крви, а заштиту су имали сви народи који овде живе и то је нешто чиме се поносимо – нагласио је у говору на свечаности градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић, обраћајући се окупљенима са балкона Градске куће.

Као што су то давног 17. новембра 1918. године учинили и председник Српског народног већа др Славко Жупански и пуковник Драгутин Ристић – Бригадир, њихове говоре у целости су, стојећи на балкону Градске куће, интерпретирали глумци Милан Кочаловић, као Жупански, и Првослав Заковски, као пуковник Ристић.

Фото: Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић обратио се окупљенима са балкона Градске куће Фото: Дневник.рс

Окупљенима се обратио и пуковник Никола Дејановић, командант зрењанинског гарнизона, који је Зрењанинцима честитао празник и јубилеј. О догађајима који су претходили 17. новембру 1918. године и о Дану ослобођења беседио је историчар Слободан Милин, а о томе шта су о величанственој српској војсци говорили и писали оновремени пријатељи и непријатељи Србије, подсетили су нас глумци Јовица Јашин и Милан Кочаловић. У програму су учествовали и оперски певач Никола Баста, као и КУД „Пионир“ из Зрењанина.

Градоначелник Чедомир Јањић са сарадницима, начелница Среднобанатског управног округа Снежана Вучуревић, као и представници бројних организација, удружења и странака, положили су венце на споменик краљу Петру Првом Карађорђевићу – Ослободиоцу, а помен ослободиоцима служили су свештеници Српске православне цркве, епархије Банатске.

Фото: Свечаност на централном градском тргу Фото: Дневник.рс

Венци су у преподневним сатима положени и на спомен – обележје учесницима Првог светског рата на Граднуличком православном гробљу, затим на спомен - плочу ослободиоцу града, бригадном пуковнику Драгутину Ј. Ристићу, у улици која носи његово име, као и на спомен – обележје Војводи Петру Бојовићу, у истоименој улици. У порти храма Успења Пресвете Богородице венци су положени на спомен плочу српским добровољцима - учесницима Првог светског рата.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести