Зукорлић: Разговори коректни,учествујемо и у другом дијалогу

БЕОГРАД: Председник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић изјавио је Танјугу да су разговори са европским посланицима поводом међустраначког дијалога били коректни, наводећи да им је данас представио предлоге на који начин изборни услови могу бити побољшани.
muamer zukorlic
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Зукорлић је такође најавио учешће у разговорима следеће седмице на које је позвао председник парламента Ивица Дачић и то оне странке које не желе учешће странаца, али и странке које желе да учествују у оба дијалога.

Са Зукорлићевом посланичком групом разговарали су европски посланици Тања Фајон и Владимир Билчик, као и бивши европарламентарци Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн.

“Разговор је протекао у потпуном реду, био је чак и занимљив и коректан обострано. Као што смо и очекивали то су више били припремни разговори него што суштински”, рекао је Зукорлић.

Како је додао, разговори су ишли у правцу како би дијалог могао да буде организован, а да буде најуспешнији.

“У том контексту ми смо дали своје идеје. Значајно се припремамо за дијалог. Писану платформу ћемо у уторак или среду предати и председнику Народне скупштине и послати је европским посредницима”, рекао је Зукорлић и додао да је платформом обухваћено унапређење изборног поступка, медијски сектор, странке националних мањина…

Зукорлић је пренео да су европарламентарци изразили жаљење што лично нису присутни, те да ће се то променити оног тренутка када им административно буде омогућено путовање, које је иначе сада ЕП обуставио због корона вируса.

“Мислим да је могуће унапредити изборни поступак и заштити сам поредак што и јесте смисао да се омогући да људи растерећено изађу на изборе, дају свој глас и да тај глас дође тамо где су га наменили”, поручио је Зукорлић.

Како каже, чињеница је да је у значајном делу изборни поступак добар, али постоје одређени детаљи који се могу унапредити.

Зукорлић је казао да ће се одазвати и на позив председника Скупштине Србије и учествовати и у дијалогу без присуства посредника.

“Драго ми је да то неће, како је претходно било најављено, да буде само за странке које одбијају европске посреднике, јер на крају сви ови разговори се одвијају под покровитељством Народне скупштине”, подсетио је Зукорлић.

Зурколић је казао да председник скупштине може да буде тај који ће упознати и европске посланике са предлозима који се на том састанку буду појавили тако да се види цела слика.

“Ја то видим као добар корак којим ће се елиминисати да било ко остане изван дијалога”, оценио је Зукорлић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести